Marokański kurczak z figami
Zapraszamy na fotorelację z Maroka pt. "Jest zima to musi być zimno" (link)
Składniki
opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak
Sos
Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane figi, miód, migdały i ziele angielskie.
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też być podziurawione).
Łyżkę nadzienia nałożyć na środek każdego rozbitego filetu i zwinąć mięso w roladkę, a następnie spiąć wykałaczkami
Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem
Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.
Sos
W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę, wino, miód i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej wody.
Składniki
- 6 pojedyńczych piersi z kurczaka
- 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
- 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig lub 2 - 3 świeże figi (drobno pokrojone)
- półtorej łyżki stołowej miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (wbrew pozorom da się to kupić w Polsce, produkuje je m.in. firma Prymat)
- 2 łyżki stołowe masła lub oliwy do smażenia
opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak
- 2 łyżki stołowe mąki
- 1 łyżka stołowa białego sezamu
Sos
- 500 gramów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli
- 5 łyżek wytrawnego białego wina
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta mielonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- woda - gdyby sos był zbyt gęsty
Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane figi, miód, migdały i ziele angielskie.
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też być podziurawione).
Łyżkę nadzienia nałożyć na środek każdego rozbitego filetu i zwinąć mięso w roladkę, a następnie spiąć wykałaczkami
Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem
Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.
Sos
W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę, wino, miód i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej wody.
Żródło zdjęcia |
PYCHOTA!!!!
OdpowiedzUsuńwiem :)
Usuńaz boje sie jechać do Maroka, a wybieram się tam w październiku. chyba wrócę z Maghrebu trochę grubszy i opasły...ale póki co sam zrobię te piersi...
OdpowiedzUsuńMaroko warto odwiedzić i ... posmakować :)
Usuńprócz Tadżin co możecie polecić w tym kraju? Po wizycie w Jordanii wiem tylko ze mięsa w krajach arabskich to maja wyśmienite w każdej postaci:))
UsuńOni istotnie mają doskonałą kuchnie. Naszym zdaniem warto spróbować hsriry (zupa z dużą zawartością mięsa), pierogów z mięsem (nazywają się medfuna) i ryb :)
UsuńPotrawa nie pokombinowana, lecz wybornie smakująca. Lubię potrawy z kurczaka, do którego dodaję sprawdzone dodatki, między innymi przecier Pomidori, fajnie wyłapujacy, w samej rzeczy aromat potrawy, a przy tym smakuje niebiańsko. Sam kurczak z figami należy do moich ulubionych dań, więc polecam ją każdemu, kto jej zasmakuje :))
OdpowiedzUsuń