TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem

Zdjęcie ze strony producenta


Ponieważ niedawno nasza kuchnia wzbogaciła sie o kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty.
Na pierwszy ogień (a właściwie na pierwszą parę) poszedł łosoś, bo to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Czas przygotowania to raptem 10 minut i 15 minut parowania.




Składniki (proporcje na dwie osoby)
  • 400 g filetów z łososia
  • skórka z 1/4 kiszonej cytryny lub 4 plastry świeżej cytryny
  • 8 bardzo cienkich plasterów solonego masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter)
  • 8 cienki plasterków cebuli 
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • solanka - 3 łyżki stołowe soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej wody, aby filet był całkowicie zanurzony
  • folia aluminiowa 
Filet zanurzyć w solance na 15 minut, dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta.
Po wyjęciu z solanki, przekroić filet na dwie części, każdą doprawić solą i pieprzem.
Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności:
- 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli
- 1 część filetu z łososia
- pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny)
- znowu 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli

Całość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetu
Parujemy około 15 minut.
Po podaniu wyjmujemy plastry cebuli i posypujemy filet szczypiorkiem 




 

Komentarze