Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem
Zdjęcie ze strony producenta |
Ponieważ niedawno nasza kuchnia wzbogaciła sie o kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty.
Na pierwszy ogień (a właściwie na pierwszą parę) poszedł łosoś, bo to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Czas przygotowania to raptem 10 minut i 15 minut parowania.
Składniki (proporcje na dwie osoby)
- 400 g filetów z łososia
- skórka z 1/4 kiszonej cytryny lub 4 plastry świeżej cytryny
- 8 bardzo cienkich plasterów solonego masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter)
- 8 cienki plasterków cebuli
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- solanka - 3 łyżki stołowe soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej wody, aby filet był całkowicie zanurzony
- folia aluminiowa
Po wyjęciu z solanki, przekroić filet na dwie części, każdą doprawić solą i pieprzem.
Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności:
- 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli
- 1 część filetu z łososia
- pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny)
- znowu 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli
Całość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetu
Parujemy około 15 minut.
Po podaniu wyjmujemy plastry cebuli i posypujemy filet szczypiorkiem
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych