Chałwa w dwóch wariantach - dla pracowitych i leniwych :)
Składniki (wariant dla leniwców)
- 2 szklanki drobnego brązowego cukru
- 2/3 szklanki pasty sezamowej Tahini
- 2/3 szklanki mleka
- masło do wysmarowania foremki
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżka kakao lub/ i ...
- 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych pistacji lub
- 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych migdałów lub
- 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych orzechów
Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem.
Zagotować cukier i mleko w rondlu na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zdjąć z ognia, dodać pastę sezamową tahini oraz aromat i pozostawić na 2-3 minuty
Wymieszać dokładnie masę i dodać pistacje lub migdały
Wlać do wysmarowanej formy, wstawić do lodówki na kilka godzin
Składniki (wariant dla pracowitych)
- 500 g białego sezamu, ale można też użyć łuskanego słonecznika
- 14 - 15 łyżek naturalnego jasnego miodu (miodu powinno być tylko tyle aby powstała gładka masa)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- masło do wysmarowania foremki
- dodatki w postaci pokruszonych lub zmielonych migdałów, pistacji, orzechów itd.
Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem
Sezam uprażyć na suchej patelni, nie dopuszczając do zbrązowienia. Jak tylko zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie.
Uprażony sezam zmielić na proszek (najlepiej sprawdził się do tego młynek do kawy, ale można też w blenderze).
Dodać miód, aromat waniliowy i wybrane dodatki. Masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, uważając aby nie pozostawić pęcherzyków powietrza i odstawić do lodówki na kilka godzin.
mniam ;)
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do siebie: http://wkuchnimamy.blogspot.com/
Miło Cię gościć w naszej "oazie" :)
UsuńCoś dla moich rodziców oni uwielbiają chałwę. Ja chwilowo raczę się grecką korzystajàc z urlopu :)
OdpowiedzUsuńMnie się już chałwa przejadła. W Saudi mam tego smakołyku kilkadziesiąt rodzajów :)
UsuńRobiłam ostatnio:wariant dla pracowitych jest wyśmienita !!!Pozdrawiam Domina
OdpowiedzUsuńWiem, chociaż Ola ostatnio zajada się owczą chałwą
UsuńUwielbiam chałwę. Mniaaammmm
OdpowiedzUsuńlulu
Domowa chałwa jest najlepsza :)
Usuń