Ryba z kardamonem z parowaru
Tak, wiem totalnie mi "odbiło" na punkcie parowaru, ale nie tylko ....
Paweł przywiózł z Arabii Saudyjskiej pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego kardamonu.
Nigdy wcześniej nie używałam kardamonu jako przyprawy, więc dzielny Parzystokopytny pośpieszył mi z pomocą publikując na swoim blogu posta Kardamon czyli ... czy ma ktoś jakiś pomysł poza dodaniem do kawy ?
Jego niezawodni Czytacze pośpieszyli jak zwykle z pomocą (za co bardzo, bardzo serdecznie dziękuję) i tak powstał nowy wynalazek kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem.
Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :)
Składniki
Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać ze sobą, posypać nimi rybę i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki obłożyć rybę plasterkami cytryny i zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do parowaru na 15-17 minut
Podawać na liściach sałaty
Paweł przywiózł z Arabii Saudyjskiej pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego kardamonu.
Nigdy wcześniej nie używałam kardamonu jako przyprawy, więc dzielny Parzystokopytny pośpieszył mi z pomocą publikując na swoim blogu posta Kardamon czyli ... czy ma ktoś jakiś pomysł poza dodaniem do kawy ?
Jego niezawodni Czytacze pośpieszyli jak zwykle z pomocą (za co bardzo, bardzo serdecznie dziękuję) i tak powstał nowy wynalazek kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem.
Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :)
Składniki
- 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz)
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- kilka bardzo cienkich plasterków cytryny
- sól i pieprz do smaku
- kilka liści sałaty do dekoracji
Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać ze sobą, posypać nimi rybę i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki obłożyć rybę plasterkami cytryny i zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do parowaru na 15-17 minut
Podawać na liściach sałaty
Bardzo lubię kardamon, ale do ryby jeszcze go nie dodawałam, to nowy pomysł do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje :)
UsuńCzy można zamiast mielonego kardamonu dać całą "główkę" czy to nie da tego samego smaku ? Przepis bardzo obiecujący :))
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że można :)
UsuńOczywiscie jak to polak .kardamon na ich bazarach darmocha .wiec nabral.a czasami worka piachu z pustyni nie przytargal?
OdpowiedzUsuńW Polsce też kupisz w każdym hipermarkecie za grosze, więc w czym masz problem ?
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń