Chleba naszego pszennego ......
W Polsce często piekliśmy chleb i chyba trzeba będzie i tutaj wrócić do tej chlubnej tradycji.
Chleb pszenny - składniki
proporcje na jeden bochenek- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych)
- 1 łyżeczka soli
- 325 ml wody
- 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody
- olej do wysmarowania formy
- do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna.
Chleb pszenny - przygotowanie
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, kilkakrotnie uderzyć ręką, ponownie wyrabiać. uformować bochenek, przełożyć go na lekko posmarowaną olejem blachę do pieczenia lub do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto wyrośnie posmarować rozbełtanym z wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch chleba.
Piec w temperaturze 200 stopni C, przez ok. 50 min.
Uwielbiam domowe pieczywo ;D
OdpowiedzUsuńja też :)
Usuńi ten zapach... złota skórka. mmmmm. idę po chlebek z masłem!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
smacznego Aniu :)
Usuń