Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe
Nikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy.
Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Składniki
Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody.
Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron.
Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami.
Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka,
- duża szypta soli.
Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody.
Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron.
Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami.
wyglądają doskonale :)
OdpowiedzUsuńPoczęstuj się
UsuńSmacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeśli naleśniki to tylko z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i oczywiście w połączeniu z czekoladą. Myślę, że tego typu deser nie dość, że jest pyszny to jeszcze bardzo lekki. Jednak największą tajemnicą tutaj jest wybór wysokiej jakości czekolady, która nada smak całości deseru.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój ulubiony przepis, ja uwielbiam nasze domowe naleśniki - zarówno te na słodko, jak i wytrawne :)
Usuńps. całkiem niezła reklama Wedla :P