Ogórki curry do słoików
Ogórki curry do słoików
Najlepszy przepis na ogórki na zimę.
Ogórki curry do słoików przepis, który jako pierwszy zaczął przygotowywać mój Tata tak nam się spodobał, że ogórki w zalewie curry robimy co roku. Ogórki curry w słoikach na zimę to świetny i sprawdzony przepis na pyszne przetwory z ogórków. Ogórki z curry to genialny dodatek do obiadu czy kanapek, chociaż równie dobrze smakuje cukinia w słoikach z przyprawą curry. Podzieliliśmy się przepisem na ogórki w zalewie curry z naszymi znajomymi. W ten prosty sposób przepis na ogórki z przyprawą curry zaczął zyskiwać coraz więcej zwolenników. Ogórki curry do słoików swoim niepowtarzalnym smakiem urozmaicą zimowe obiady i kolacje. Ogórki krojone w zalewie z curry świetnie też pasują do domowych hamburgerów, kanapek i sałatek. Sprawdzają się jako chrupiąca zagryzka do chleba ze smalcem i wielu innych potraw.
Przepis na ogórki curry jest bardzo prosty, a wszystkie składniki łatwo dostępne. Przygotujcie więc duże porcje ogórków curry do słoików na zimę, bo znikają błyskawicznie.Ogórki curry do słoików
- 2,5 kg ogórków
- 2 cebule
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6%
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki curry (można nieco mniej)
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy
Ogórki curry do słoików przepis
1. Ogórków nie obieramy. Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki lub w ósemki albo w dość grube plastry.
2. Cebule przekrój na pół, pokrój cienkie w piórka i dodaj do pokrojonych ogórków.
3. Dodaj sól, dokładnie wymieszaj i odstawić na 3-4 godziny, żeby ogórki puściły sok. Soku nie wylewaj.
4. W międzyczasie zagotuj ocet z cukrem i poczekaj aż wystygnie.
5. Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlej do ogórków, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
6. Ogórki układaj ciasno w słoikach i zalej powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą.
7. Pasteryzuj około 6-10 minut w zależności od wielkości słoików i sposobu krojenia. Im większe kawałki ogórków tym dłuższy czas pasteryzacji.
Udostępnij przepis
Jeśli spodobał ci się przepis na ogórki curry do słoików, to będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na Facebooku i Instagramie. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.
bardzo lubie curry, ciekawa jestem jak takie ogórki smakują :)
OdpowiedzUsuńsmakują rewelacyjnie, ale to trzeba sprawdzić samemu :)
UsuńRobiłam rok temu, ale dałam za mało curry. W tym roku zrobię wg twojego przepisu, tym bardziej, że te ogórki pasują i do mięs w sosie i do kanapek
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci się udały :)
UsuńPawełku a Curry to masz na myśli tą zwykłą mieszankę w proszku, tak?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńW Polsce najlepiej sprawdza się firmy "Kamis", my mamy zapas przywieziony ze Sri Lanki
przepraszam za głupie pytania ale to moja pierwsza przygoda z ogórkami ;)
OdpowiedzUsuń1.po jakim czasie ogórki są gotowe do jedzenie?
2.pasteryzujemy w garnku z wodą tak? gotujemy 10minut?
pozdrawiam
Ad. 1 - Ogórki można jeść już następnego dnia, ale najlepiej smakują po tygodniu lub później
UsuńAd. 2 - Tak, pasteryzujemy w garnku z wodą, której temperatura jest bliska wrzeniu. Po pasteryzacji gorące słoiki odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną
czyli nie zostawiamy ich w garnku aż ostygną? gdzieś tak wyczytałam :|
OdpowiedzUsuńdziękuję za expresową odpowiedź ;)
My nie zostawiamy w garnku, choćby dlatego, że ogórki bardzo łatwo przegotować i wtedy są niesmaczne
Usuńmoje wieczka nie wklęsły :( jest jakaś nadzieja że będą zjadliwe? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze, że są wklęsła - tak powinno być. Wszystko super zrobiłaśź
Usuńale właśnie nie są wklęsłe :(
UsuńPoczekaj do jutra, wieczka robią się wklęsłe po wystudzeniu. Jeśli postawiłaś słoiki do góry dnem i nic z nich nie cieknie, to wszystko jest dobrze zrobione. Wieczko nie zawsze robi się wklęsłe, zwłaszcza, jeśli nakrętki były wcześniej używane.
UsuńTo, że wieszko nie jest wklęsłe, nie oznacza, że się są źle zapasteryzowane.
Jakiej pojemności są te słoiki ?
wczoraj odkręciliśmy słoik, zjedzone ! wyszły pysznie, może trochę za ostre, dzisiaj dam mniej papryki, robie kolejne! dzięki za przepis :)
UsuńZawsze do usług :)
UsuńDołącz do naszej akcji Kuchnia ekspaty - przepisy możesz dodawać tutaj
Hej, ile Ci wyszło słoików z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńJak nic w tym roku robię. Jeszcze lubię w curry cukinię. Myślisz, ze podobna zaprawa się nada?
OdpowiedzUsuńMam pytanie Czy mogę dodać trochę kurkumy, bo mam za mało cary. Zmieszam cary z kurkumą czy to będzie dobre?
OdpowiedzUsuńNie robiłam tak dotychczas, ale wiem, że wiele osób dodaje kurkumę do ogórków z curry. Kurkumę stosuj ostrożnie, ponieważ ma gorzkawy smak.
UsuńZrobiłam według przepisu i wyszło bardzo mało zalewy przez co słoiki nie zlapaly czy można to jakoś uratować?
OdpowiedzUsuńPrzygotuj dodatkową zalewę, uzupełnij i zapasteryzuj.
Usuń2 szklanki wody
pół szklanki cukru
pół szklanki octu spirytusowego 10 %
pół łyżki soli kamiennej niejodowanej
Zagotuj wszystkie składniki,zmniejsz płomień i gotuj około 5 minut, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dodaj zalewę do ogórków i zapasteryzuj ponownie.