TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ogórki curry do słoików

Ogórki curry do słoików 

Najlepszy przepis na ogórki na zimę.

Ogórki curry do słoików przepis, który jako pierwszy zaczął przygotowywać mój Tata tak nam się spodobał, że ogórki w zalewie curry robimy co roku. Ogórki curry w słoikach na zimę to świetny i sprawdzony przepis na pyszne przetwory z ogórków. Ogórki z curry to genialny dodatek do obiadu czy kanapek, chociaż równie dobrze smakuje cukinia w słoikach z przyprawą curry. Podzieliliśmy się przepisem na ogórki w zalewie curry z naszymi znajomymi. W ten prosty sposób przepis na ogórki z przyprawą curry zaczął zyskiwać coraz więcej zwolenników. Ogórki curry do słoików swoim niepowtarzalnym smakiem urozmaicą zimowe obiady i kolacje. Ogórki krojone w zalewie z curry świetnie też pasują do domowych hamburgerów, kanapek i sałatek. Sprawdzają się jako chrupiąca zagryzka do chleba ze smalcem i wielu innych potraw.

Przepis na ogórki curry jest bardzo prosty, a wszystkie składniki łatwo dostępne. Przygotujcie więc duże porcje ogórków curry do słoików na zimę, bo znikają błyskawicznie.

Ogórki curry do słoików

  • 2,5 kg ogórków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki curry (można nieco mniej)
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy
ogorki-curyy-do-sloikow
Ogórki z przyprawą curry smakują obłędnie.

Ogórki curry do słoików przepis

1. Ogórków nie obieramy. Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki lub w ósemki albo w dość grube plastry.

2. Cebule przekrój na pół, pokrój cienkie w piórka i dodaj do pokrojonych ogórków.

3. Dodaj sól, dokładnie wymieszaj i odstawić na 3-4 godziny, żeby ogórki puściły sok. Soku nie wylewaj. 

4. W międzyczasie zagotuj ocet z cukrem i poczekaj aż wystygnie.

5. Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlej do ogórków, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

6. Ogórki układaj ciasno w słoikach i zalej powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą.

7. Pasteryzuj około 6-10 minut w zależności od wielkości słoików i sposobu krojenia. Im większe kawałki ogórków tym dłuższy czas pasteryzacji.

Udostępnij przepis

Jeśli spodobał ci się przepis na ogórki curry do słoików, to będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na Facebooku i Instagramie. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.

ogorki-curry-do-sloikow

ogorki-curry-do-sloikow
Ogórki curry do słoików

Komentarze

  1. bardzo lubie curry, ciekawa jestem jak takie ogórki smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam rok temu, ale dałam za mało curry. W tym roku zrobię wg twojego przepisu, tym bardziej, że te ogórki pasują i do mięs w sosie i do kanapek

    OdpowiedzUsuń
  3. Pawełku a Curry to masz na myśli tą zwykłą mieszankę w proszku, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :)
      W Polsce najlepiej sprawdza się firmy "Kamis", my mamy zapas przywieziony ze Sri Lanki

      Usuń
  4. przepraszam za głupie pytania ale to moja pierwsza przygoda z ogórkami ;)
    1.po jakim czasie ogórki są gotowe do jedzenie?
    2.pasteryzujemy w garnku z wodą tak? gotujemy 10minut?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ad. 1 - Ogórki można jeść już następnego dnia, ale najlepiej smakują po tygodniu lub później

      Ad. 2 - Tak, pasteryzujemy w garnku z wodą, której temperatura jest bliska wrzeniu. Po pasteryzacji gorące słoiki odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną

      Usuń
  5. czyli nie zostawiamy ich w garnku aż ostygną? gdzieś tak wyczytałam :|
    dziękuję za expresową odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie zostawiamy w garnku, choćby dlatego, że ogórki bardzo łatwo przegotować i wtedy są niesmaczne

      Usuń
  6. moje wieczka nie wklęsły :( jest jakaś nadzieja że będą zjadliwe? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze, że są wklęsła - tak powinno być. Wszystko super zrobiłaśź

      Usuń
    2. ale właśnie nie są wklęsłe :(

      Usuń
    3. Poczekaj do jutra, wieczka robią się wklęsłe po wystudzeniu. Jeśli postawiłaś słoiki do góry dnem i nic z nich nie cieknie, to wszystko jest dobrze zrobione. Wieczko nie zawsze robi się wklęsłe, zwłaszcza, jeśli nakrętki były wcześniej używane.
      To, że wieszko nie jest wklęsłe, nie oznacza, że się są źle zapasteryzowane.
      Jakiej pojemności są te słoiki ?

      Usuń
    4. wczoraj odkręciliśmy słoik, zjedzone ! wyszły pysznie, może trochę za ostre, dzisiaj dam mniej papryki, robie kolejne! dzięki za przepis :)

      Usuń
    5. Zawsze do usług :)
      Dołącz do naszej akcji Kuchnia ekspaty - przepisy możesz dodawać tutaj

      Usuń
  7. Hej, ile Ci wyszło słoików z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak nic w tym roku robię. Jeszcze lubię w curry cukinię. Myślisz, ze podobna zaprawa się nada?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie Czy mogę dodać trochę kurkumy, bo mam za mało cary. Zmieszam cary z kurkumą czy to będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tak dotychczas, ale wiem, że wiele osób dodaje kurkumę do ogórków z curry. Kurkumę stosuj ostrożnie, ponieważ ma gorzkawy smak.

      Usuń
  10. Zrobiłam według przepisu i wyszło bardzo mało zalewy przez co słoiki nie zlapaly czy można to jakoś uratować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotuj dodatkową zalewę, uzupełnij i zapasteryzuj.
      2 szklanki wody
      pół szklanki cukru
      pół szklanki octu spirytusowego 10 %
      pół łyżki soli kamiennej niejodowanej
      Zagotuj wszystkie składniki,zmniejsz płomień i gotuj około 5 minut, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dodaj zalewę do ogórków i zapasteryzuj ponownie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych