Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama
Mój egipski kolega - Hossam podał mi jakiś czas temu przepis na doskonały arabski deser.
Nie jest on może dietetyczny, ale za to .... bardzo smaczny :)
W Arabii Saudyjskiej jest on bardzo popularny, więc delektuję się nim przy każdej okazji.
I od razu wiadomo, dlaczego po roku pobytu tutaj większości ekspatów przybywa na wadze po kilka kilogramów :)
Składniki
- 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (można zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak)
- 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1 szklanka rodzynek
- 1,25 szklanki cukru
- 4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj
- masło do posmarowania blachy
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni
Ciasto ułożyć na wysmarowanej
masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor
Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki.
Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane
na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć
do formy do zapiekania.
Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową
szklanki cukru.
Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch
deseru.
Piec na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną
grzałką, w temp. 180°C przez 10 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
Umm Ali |
Koniecznie do przetestowania, dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuń