Ramadanowy deser z daktylami
Jest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca w okresie Świętego Miesiąca Ramadan.
Podobno deser ten wywodzi się z położonej w centrum kraju prowincji Al-Qaşīm.
Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach
- 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek
- 8 łyżek stołowych niesolonego masła
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- duża szczypta szafranu
Przygotowanie
Daktyle wypestkować i posiekać
Daktyle wypestkować i posiekać
Na suchej patelni lekko upróżyć mąkę na jasnozłoty kolor.
W głębokiej patelni rozpuścić masło. Dodaj orzechy lub migdały i lekko zezłocić
cały czas mieszając.
Następnie dodać kardamon i brązowy cukier, a kiedy cukier się rozpuści dosypać posiekane daktyle i mąkę.
Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki i cały czas mieszając podgrzewać, aż daktyle będą dokładnie pokryte mąką. Zdjąć z ognia
Dodać szafran i kiedy masa lekko przestygnie wyrobić ją raz jeszcze ręką.
Z masy można uformować kulki wielkości dużego orzecha lub tak jak w Arabii Saudyjskiej podawać w dużej salaterce, aby każdy sam nałożył sobie odpowiednią porcję.
Podawać do kawy
Uwaga - deser można zmodyfikowac, ale nie będzie już wtedy tradycyjnym daniem saudyjskim.
Poniżej wersja uproszczona i ... mniej kaloryczna :)
Składniki
Następnie dodać kardamon i brązowy cukier, a kiedy cukier się rozpuści dosypać posiekane daktyle i mąkę.
Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki i cały czas mieszając podgrzewać, aż daktyle będą dokładnie pokryte mąką. Zdjąć z ognia
Dodać szafran i kiedy masa lekko przestygnie wyrobić ją raz jeszcze ręką.
Z masy można uformować kulki wielkości dużego orzecha lub tak jak w Arabii Saudyjskiej podawać w dużej salaterce, aby każdy sam nałożył sobie odpowiednią porcję.
Podawać do kawy
Uwaga - deser można zmodyfikowac, ale nie będzie już wtedy tradycyjnym daniem saudyjskim.
Poniżej wersja uproszczona i ... mniej kaloryczna :)
Składniki
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach
- 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek
- ewentualnie pół łyżeczki mielonego kardamonu
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych