Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda
Sos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet:
- jest bardzo łatwy do przyrządzenia
- nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut)
- pasuje do wielu dań m.in. z drobiu, wołowiny, ryb, jajek
- można go podawać na ciepło i na zimno
Składniki - wariant pierwszy
Przygotowanie
Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać, a nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozrabić z wodą i bardzo powoli dodać do sosu dla uzyskania pożądanej gęstości. Podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje i będzie gorący.
Podawać na ciepło.
****************************************************************
Składniki - wariant drugi
Przygotowanie
W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier.
Kiedy cukier się rozpuści, dodać chrzan i dokładnie wymieszać.
W międzyczasie bardzo dokładnie rozrobić śmietanę z jajkiem i powoli dodawać do rondelka cały czas mieszając aby sos się nie rozwarstwił.
Nadal mieszając podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje (sos powinien zacząć bulgotać).
Podawać na zimno.
****************************************************************
Składniki - wariant trzeci - do kanapek lub warzyw
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
Przed podaniem schłodzić w lodówce
- jest bardzo łatwy do przyrządzenia
- nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut)
- pasuje do wielu dań m.in. z drobiu, wołowiny, ryb, jajek
- można go podawać na ciepło i na zimno
Składniki - wariant pierwszy
- 100-150 g ostrego tartego chrzanu
- 200 g gęstej śmietany minimum 18%
- 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki)
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz (najlepiej biały),
- ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy
- ewentualnie koperek do dekoracji
- ewentualnie kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie
Mąkę rozrabić z wodą i bardzo powoli dodać do sosu dla uzyskania pożądanej gęstości. Podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje i będzie gorący.
Podawać na ciepło.
****************************************************************
Składniki - wariant drugi
- 200 g gęstej śmietany minimum 18%
- 150 -200 g ostrego tartego chrzanu
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 całe jajko
Przygotowanie
W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier.
Kiedy cukier się rozpuści, dodać chrzan i dokładnie wymieszać.
W międzyczasie bardzo dokładnie rozrobić śmietanę z jajkiem i powoli dodawać do rondelka cały czas mieszając aby sos się nie rozwarstwił.
Nadal mieszając podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje (sos powinien zacząć bulgotać).
Podawać na zimno.
****************************************************************
Składniki - wariant trzeci - do kanapek lub warzyw
- 1 czubata łyżka ostrego chrzanu
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny lub limonki lub octu winnego
- sól, biały pieprz do smaku
- ewentualnie mała szczypta mielonej gorczycy
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
Przed podaniem schłodzić w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych