TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Żeberka w sosie barbecue

To mój ulubiony przepis na żeberka w sosie barbecue. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a w Arabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona.
Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski.

Żeberka w sosie barbecue - składniki


  • 1,5 kilograma żeberek wieprzowych
  • oliwa lub olej do smażenia

Sos do żeberek w barbecue

  • 5 łyżek miodu
  • 6 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych
  • 2 średnie cebule
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody
Czas gotowania
  • piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni
  • wolnowar 8-10 godzin 

Żeberka w sosie barbecue - przygotowanie

Żeberka pokroić na porcje i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Wyjąć i opłukać pod zimną wodą.
Posypać solą i pieprzem, odstawic na  godzinę.
Żeberka obsmażyć krótko na ostrym ogniu, ale nie rumienić zbyt mocno. 
Na tym samym tłuszczu obsmażyć drobno posiekaną ceblę i czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki wody.
Żeberka  bardzo dokładnie nasmarować sosem.i przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru
Pozostały sos wylać na żeberka.

Podawać z pieczonymi ziemniakami  i surówką lub białym pieczywem

Źródło

Komentarze

  1. Uwielbiam żeberka, zwłaszcza w glazurze bbq, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. W Al-Khobar można w jednej restauracji zjeść żeberka BBQ, ale wołowe.
      Są świetne, ale jednak to nie to samo

      Usuń
  2. Juz piąty raz zrobiłem według twojego przepisu, ale z dodatkiem Jim Beama :) każdemu smakuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych