Żeberka w sosie barbecue
Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski.
Żeberka w sosie barbecue - składniki
- 1,5 kilograma żeberek wieprzowych
- oliwa lub olej do smażenia
Sos do żeberek w barbecue
- 5 łyżek miodu
- 6 łyżek octu winnego
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych
- 2 średnie cebule
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody
- piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni
- wolnowar 8-10 godzin
Żeberka w sosie barbecue - przygotowanie
Żeberka pokroić na porcje i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Wyjąć i opłukać pod zimną wodą.Posypać solą i pieprzem, odstawic na godzinę.
Żeberka obsmażyć krótko na ostrym ogniu, ale nie rumienić zbyt mocno.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć drobno posiekaną ceblę i czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki wody.
Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru
Pozostały sos wylać na żeberka.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką lub białym pieczywem
Źródło |
Uwielbiam żeberka, zwłaszcza w glazurze bbq, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa też. W Al-Khobar można w jednej restauracji zjeść żeberka BBQ, ale wołowe.
UsuńSą świetne, ale jednak to nie to samo
Juz piąty raz zrobiłem według twojego przepisu, ale z dodatkiem Jim Beama :) każdemu smakuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować Twojej wersji :)
Usuń