TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Chlebek naan
Chlebek naan
Chleb naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach.
Często podawany jest do curry i innych dań z sosami.
Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów.

Chleb naan - składniki

  • 2  szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cieplej wody
  • 1 łyżeczka drozdzy instant
  • 1 lekko czubata łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i pol łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju. 
  • ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde
  • ewentualnie do posypania: nasiona czarnuszki

Chleb naan - przygotowanie

Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały.
Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i olej.i wyrabiać  przez 10- 12 minut gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, jeśli jest zbyt twarde można dodać odrobinę wody lub mleka.
Zagniecione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4  godziny, żeby podwoiło swoją objętość.
Po upływie tego czasu ciasto wyjać, uderzyć kilka razy ręką i ponownie zagnieść przez kilka minut  na posypanej  mąką stolnicy, a następnie podzielić na sześć równych części.
Każdą z nich rozwałkować na płaski, lekko podóżny lub okrągły placek o grubości od 4 do 6 milimetrów.
Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni przez 6 do 10 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Kobiety przygotowują chlebki naan. Autor zdjęcia Steve McCurry
Uliczny sprzedawca chleba naan.  Autor zdjęcia - Rex Temple


Komentarze

  1. Fajna stronka, ciekawe przepisy. Jako mega-fanka dobrego jedzenia i gotowania z przyjemnością tu trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy częściej do "oazy" u Wielbłada.
      Dla miłych gości zawsze mamy kawę z kardamonem :)

      Usuń
  2. Znamy z Mężem indyjską restaurację z pysznym naan - problem w tym, że po przygotowaniu egzotyczni panowie z kuchni wraz z tak samo egzotycznym właścicielem zbierają się w rogu sali i przyglądają degustacji, za każdym razem. Dlatego od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na naan z proszku. A tu proszę, przepis :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :)
      Gdybyś potrzebowała jakieś przepisy - daj mi znać. Zapytam Kolegów i wstawię na bloga

      Usuń
    2. No nie, co za niesamowite miejsce w sieci :) Macie tu u siebie bogactwo przepisów, jest z czego wybierać! Niemniej - pół żartem, ale i pół serio z uwagi na sytuację w Japonii - może poproszę o pomysł na rybę bez ryby?... ;) Dobra, nie było pytania :))) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. Ok - zapytam w niedziele w pracy, bo u mnie się właśnie weekend zaczął.
      Ja ryb nie jadam, ale moja Gadzina lubi, więc Jej też się przepis ptrzyda

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych