Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni
jak ukisić kapustę
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni - przepis naszej koleżanki z Argentyny okazał się absolutnie genialny. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej tęskniliśmy za bigosem i kapuśniakiem. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu).
Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego.
Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires
prosty przepis na kiszoną kapustę
najlepsza kapusta kiszona domowym sposobem
pyszny i zdrowy dodatek do obiadu
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni
- 5 kg poszatkowanej kapusty
- 0,5 do 1 kg marchwi utartej na grubej tarce
- woda z ugotowanych ziemniaków,
- 2 garście soli (około 8-10 dag)
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni- przepis
1. Słoik do weków dokładnie myjemy (chodzi o to żeby wybić inne bakterie tam istniejące) albo wyparzamy. Kapustę szatkujemy, a na tarce ścieramy marchewkę.2. Wrzucając kapustę do słoika ubijamy ją i solimy warstwami - powinna puścić sok.
Uwaga:można dodać więcej soli, bo sól hamuje rozwój niepożądanych bakterii. Oczywiście nie można przesadzić, żeby kapusta nie była za słona.
3. Bakterie Lactobacillus, które w sposób
naturalny występują na kapuście doskonale sobie poradzą z ukiszeniem kapusty, ale będzie trwało to długo. Wobec tego trzeba im zapewnić
dodatkową pożywkę w postaci jakiegoś cukru. W tej roli najlepiej
sprawdza się... woda z ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin).
4. Wodę z ugotowanych ziemniaków (około 25-40 ml na litrowy słoik) studzimy, potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania).
W moim wypadku, w temperaturze około 22 stopni C kapustę można było jeść już po paru dniach.
Dawno nie jadłam kapusty a jest taka pyszna:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńZapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZaraz Cię odwiedzimy :)
o proszę, ale z tą wodą z ziemniaków to mnie zaskoczyliście ! muszę spróbować koniecznie :))
OdpowiedzUsuńEmigranci muszą sobie jakoś radzić :)
UsuńCzy można dodać kurkumę i czy zamiast wody z ziemniaków mogę dodać brązowy cukier?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam
Usuń