TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

jak ukisić kapustę


Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni - przepis naszej koleżanki z Argentyny okazał się absolutnie genialny. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej tęskniliśmy za bigosem i kapuśniakiem. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu).
Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego.
Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires

prosty przepis na kiszoną kapustę

najlepsza kapusta kiszona domowym sposobem

pyszny i zdrowy dodatek do obiadu  


Kapusta-kiszona-w-wsloikach-w-cztery-dni

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

  • 5 kg poszatkowanej kapusty
  • 0,5 do 1 kg marchwi utartej na grubej tarce 
  • woda z ugotowanych ziemniaków, 
  • 2 garście soli (około 8-10 dag)

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni- przepis

1. Słoik do weków dokładnie myjemy (chodzi o to żeby wybić inne bakterie tam istniejące) albo wyparzamy. Kapustę szatkujemy, a na tarce ścieramy marchewkę.

2. Wrzucając kapustę do słoika ubijamy ją i solimy warstwami - powinna puścić sok.
Uwaga:można dodać więcej soli, bo sól hamuje rozwój niepożądanych bakterii.  Oczywiście nie można przesadzić, żeby kapusta nie była za słona. 
 
3. Bakterie Lactobacillus, które w sposób naturalny występują na kapuście doskonale sobie poradzą z ukiszeniem kapusty, ale będzie trwało to długo.  Wobec tego trzeba im zapewnić dodatkową pożywkę w postaci jakiegoś cukru. W tej roli najlepiej sprawdza się... woda z ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin). 

4. Wodę z ugotowanych ziemniaków (około 25-40 ml na litrowy słoik) studzimy, potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania).
W moim wypadku, w temperaturze około 22 stopni C kapustę można było jeść już po paru dniach.


Kapusta kiszona w słoikach w słoikach w cztery dni

Komentarze

  1. Dawno nie jadłam kapusty a jest taka pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę, ale z tą wodą z ziemniaków to mnie zaskoczyliście ! muszę spróbować koniecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać kurkumę i czy zamiast wody z ziemniaków mogę dodać brązowy cukier?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych