Kardamonowe mufinki do kawy
Składniki (na 12 - 18 babeczek)
Wymieszać dokładnie ze sobą mąkę tortową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i nasiona kardamonu.
W osobnym naczyniu przy pomocy miksera na wysokich obrotach utrzeć na puszystą masę jajko z cukrem. Po około 2 minutach ucierania, zmniejszyć prdkość i stopniowo dodawać rozpuszczone masło, mleko i aromat waniliowy i miksować jeszcze około minutę.
Połączyć utartą masę z suchymi składnikami.i niezbyt dokładnie wymieszać, mogą nawet zostać grudki.
Suche składniki powinny być ledwie wilgotne a nie zmiksowane z utartą mikserem masą
Przełożyć łyżeczką do lekko wysmarowanej masłem formy - każdą dziurę wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 -18 minut, aż mufinki nabiorą odpowiedniego koloru.
Uwaga - zamiast kardamonu można dodać dowolne ulubione składniki (bakalie, cynamon, orzechy, owoce, dżem) ale do kawy najbardziej smakowały nam babeczki kardamonowe
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki pełnotłusego mleka
- 1 duże jajko
- 3 łyżki nasion kardamonu lub 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu
- 4 łyżki stopionego niesolonego masła
- 1 łyżka niesolonego miękkiego masła do wysmarowania foremek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropli aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- ewentualnie 1 łyżka kakao
Wymieszać dokładnie ze sobą mąkę tortową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i nasiona kardamonu.
W osobnym naczyniu przy pomocy miksera na wysokich obrotach utrzeć na puszystą masę jajko z cukrem. Po około 2 minutach ucierania, zmniejszyć prdkość i stopniowo dodawać rozpuszczone masło, mleko i aromat waniliowy i miksować jeszcze około minutę.
Połączyć utartą masę z suchymi składnikami.i niezbyt dokładnie wymieszać, mogą nawet zostać grudki.
Suche składniki powinny być ledwie wilgotne a nie zmiksowane z utartą mikserem masą
Przełożyć łyżeczką do lekko wysmarowanej masłem formy - każdą dziurę wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 -18 minut, aż mufinki nabiorą odpowiedniego koloru.
Uwaga - zamiast kardamonu można dodać dowolne ulubione składniki (bakalie, cynamon, orzechy, owoce, dżem) ale do kawy najbardziej smakowały nam babeczki kardamonowe
Kardamon, mmm jak aromatycznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńteż kubię zapach kardamonu
UsuńWyglądają smakowicie na pewno się skuszę:)
OdpowiedzUsuńSmacznego dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńMmmm... rzeczywiście klimatycznie i aromatycznie - czuć już w kuchni jesień!! :D Chyba sobie zrobię takie na chłodne popołudnia, tylko zastanawiam się jeszcze, bo jestem uzależniona od kajmaku czy by nie kupić jeszcze masy krówkowej - ostatnio widziałam nowy smak waniliowy(!) sm gostyń i myślę, żeby np. posmarować jeszcze na wierzchu muffinki kajmakiem albo "wstrzyknąć" go do środka. Akurat na ponura pogode przyda sie troche energetycznego zastrzku, he he ;)
OdpowiedzUsuńWiesz u mnie jesień oznacza temperatury między 32 a 42 stopnie w cieniu :)
UsuńMasy krówkowej w Arabii Saudyjskiej nie widziałem, ale sprawdzę jeszcze w Danube