Mafroukeh - deser spod libańskich cedrów...
Im dłużej mieszkam w Al-Khobar, tym bardziej rozsmakowuję się w arabskich słodyczach. Na poczatku często miałem wrażenie, że wszystkie są mocno przesłodzone, teraz już mi to niemal nie przeszkadza.
Reweleacyjne jest moim zdaniem ciasto Om Ali, na które przepis dostałem od Hossama, a ostatnio moim faworytem stał się pochodzący z Libanu deser mafroukeh.
Mafroukeh jest chyba zupełnie nieznany w Polsce, ja w każdym bądź razie nie znalazłem w Internecie żadnej wzmianki po polsku na temat tego smakołyku.
A szkoda, bo jest bardzo smaczny i możliwy do przygotowania w polskich warunkach.
Składniki
Reweleacyjne jest moim zdaniem ciasto Om Ali, na które przepis dostałem od Hossama, a ostatnio moim faworytem stał się pochodzący z Libanu deser mafroukeh.
Mafroukeh jest chyba zupełnie nieznany w Polsce, ja w każdym bądź razie nie znalazłem w Internecie żadnej wzmianki po polsku na temat tego smakołyku.
A szkoda, bo jest bardzo smaczny i możliwy do przygotowania w polskich warunkach.
Składniki
Na syrop
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować na małym ogniu, kiedy syrop zacznie się gotować dodać sok z cytryny, zmniejszyć ognień i gotować do czasu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Na ciasto mafroukeh
- 2 szklanki semoliny lub jeśli macie dostęp to knafeh mafroykeh
- 1/2 szklanki klarowanego masła lub 1/2 kostki masła niesolonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka posiekanych, uprażonych orzechów (mogą być pisacje, migdały, orzechy piniowe itp.)
- 1/4 do 1/2 szklanki syropu (dodawać ostrożnie, bo ciasto musi być gęste)
- 1 - 2 łyżki wody różanej
Na suchą patelnię wsypać semolinę i podsmażać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodawać masło (jeśli używamy zwykłego masła w kostce, to pokroić je na cienkie plasterki) i cały czas mieszać dopóki masło nie zostanie wchłonięte.
Dodać cukier puder i nadal mieszając podsmażać do uzyskania ciemnobrązowej barwy, a następnie dodać syrop i wodę różaną.
Mieszać przez kolejne 5 minut, aż składniki się połączą i uzyskamy miękkie ciasto. Następnie odstawić do ostygnięcia
Na krem qashta
- 3,5 do 4 szklanek wody
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
Dwie szklanki mleka w proszku rozpuścić w 4 szklankach wody.
2,5 szklanki rozpuszczonego mleka wlać do rondelka i podgrzewać. Pozostałe mleko wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrem, a następnie ciągle mieszając dodać do mleka gotującego się w rondelku.
Krem podgrzewamy mieszając do chwili, aż będzie gęsty. Na koniec dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wyłączyć ogień, a krem pozostawić do ostygnięcia.
Łączenie składników
Przestudzone ciasto przełożyć na płaski półmisek, kiedy ciasto będzie już zupełnie zimne nałożyć krem qashta i posypać siekanymi uprażonymi orzechami. Można dodatkowo ozdobić dżemem różanym
Ciasto przechowywać w lodówce, podawać schłodzone
Łączenie składników
Przestudzone ciasto przełożyć na płaski półmisek, kiedy ciasto będzie już zupełnie zimne nałożyć krem qashta i posypać siekanymi uprażonymi orzechami. Można dodatkowo ozdobić dżemem różanym
Ciasto przechowywać w lodówce, podawać schłodzone
Źródło |
Smacznie wygląda i pewnie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne jest i nawet nie takie pracochłonne - da się zrobić w godzinę :)
UsuńCzym zastąpić wodę z kwiatów pomarańczy?...
OdpowiedzUsuńMożna dodać 2-3 krople esencji pomarańczowej
UsuńDziękuję za odpowiedź.
UsuńNie ma za co :)
UsuńPolecam się na przyszłość