Paluszki drobiowe
Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu.
Przywędrowało do krajów Zatoki Arabskiej (tak się nazywa Zatokę Perską, od strony Arabii Saudyjskiej) wraz z emigrantami i ma bardzo wiele odmian.
Czy smaczne ?
Oceńcie sami :)
Składniki
- 1/2 kg piersi z kurczaka lub z indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe)
- 1 średnia czerwona cebula drobno posiekana
- 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania
- 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę)
- masło klarowane lub olej do smażenia
- przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, białego pieprzu, mielonego ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat)
- sól do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu)
Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić.
Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem
Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor
Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu)
Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić.
Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem
Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor
Źródło |
Może i proste, ale prezentują się wspaniale!
OdpowiedzUsuńa jakie smaczne :)
UsuńŚwietny blog!!! Mam dopiero 20 lat, a wczytałam się jak głupia. Jesteście niesamowici!!! :-D
OdpowiedzUsuń