Ryba pod sezamową kołderką
Osobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja.
Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi i ostatnimi czasy jada dość często.
W Al-Khobar wybór ryb zarówno w sklepach jak i w restauracjach mam ogromny, więc musiałem zdobyć przepisy na lokalne potrawy z ryb.
Poniżej jeden z nich możliwy do przygotowania w polskich warunkach.
W oryginale danie to nosi nazwę tajin samak bi tahina.
Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku.
Składniki
Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio po 3-4 minuty na każdą stronę filetu).
Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać.
Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać.
Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.
Podawać z ryżem lub warzywami.
Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi i ostatnimi czasy jada dość często.
W Al-Khobar wybór ryb zarówno w sklepach jak i w restauracjach mam ogromny, więc musiałem zdobyć przepisy na lokalne potrawy z ryb.
Poniżej jeden z nich możliwy do przygotowania w polskich warunkach.
W oryginale danie to nosi nazwę tajin samak bi tahina.
Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku.
Składniki
- 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.)
- 3 średniej wielkości posiekane cebule
- 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka pasty sezamowej tahini
- 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne)
- olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy)
- 1/2 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem
Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio po 3-4 minuty na każdą stronę filetu).
Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać.
Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać.
Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.
Podawać z ryżem lub warzywami.
Źródło |
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń