Wolnowar - co to za stwór
Szczegółowy opis wolnowarów i linki do przepisów
opublikowałam niedawno w poście pod tytułem
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać
W przeciwieństwie do Pawła, ja gotować nie lubię. Uwielbiam za to wszelkie kuchenne wynalazki.
Mam oczywiście swoje ulubione sprzęty, ale palmę pierwszeństwa od dawna dzierży wolnowar (ang. slow-cooker).
W przeciwieństwie do szybkowaru obiad gotuje się w nim bardzo długo, bo nawet kilkanaście godzin, ale .... nie wymaga to przysłowiowego stania przy garach, a zużycie prądu jest minimalne.
Obiad, można wstawić rano, a po powrocie z pracy w zająć się konsumpcją, zamiast gotowaniem lub podgrzewaniem.
Dzięki temu, że temperatura gotowania lub duszenia nie przekracza 93 stopni, potrawy zachowują więcej witamin i mają wspaniały smak i aromat.
Nasz wolnowar ma za sobą już rok użytkowania, a sztandarowym daniem z wolnowara są wszelkie rodzaje duszonych mięs, bigos, powidła i grochówka.
Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę czy wybrany model posiada wbudowany timer, który po odpowiednim czasie przełączy wolnowar z trybu gotowania na podtrzymywanie temperatury.
Wolnowar - co to za stwór |
Jestem trochę zaskoczona. Szybkowar i parowar znam. Ale tego stwora wolnowaru niestety nie. Chyba muszę się dokształcić:) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńTo ulubiony stwór Małżonki Mej Aleksandry, bo gotowanie w nim odbywa się w myśl zasady:
Usuń- wrzucić wszystkie składniki
- włączyć i ustawić czas
- wyłączyć
- nalożyć na talerz
- zjeść
- włożyć garnek do zmywarki
:) :) :)
Myślę, że mógłby mi również spasować. Chociaż należę do tych osób, które mogą spędzać w kuchni więcej czasu i trochę się pobawić, to czasami działam ekspresowo. A to urządzenie to jeszcze inna bajka i też mi odpowiada:) Iwona
OdpowiedzUsuńDla mnie jego zaletą jest to, ze wkładasz w tym samym czasie i mięso i warzywa, a jak wyjmujesz po 8 czy 12 godzinach, to mięso masz miękkie, a warzywa nie są rozgotowane i np. marchewka ma konsystencję i wygląd marchewki :D
UsuńBaraninka z wolnowara z warzywami - palce lizać :)
OdpowiedzUsuńWiem :)
Usuńjaki dokladnie model i jakiej fimy polecacie?
OdpowiedzUsuńMy korzystamy z tego modelu
UsuńCiekawe urządzenie, dopiero usłyszałam o nim niedawno i bardzo mnie zaciekawił.
OdpowiedzUsuńCzy mogę poprosić o przepis na chlebek?
OdpowiedzUsuńMagdalena
Na blogu jest aktualnie przepis na włoską focaccię https://www.czteryfajery.pl/2018/02/zioowa-focaccia-z-rozmarynem-i-szawia-z_19.html
Usuń