Zupa cebulowa w pół godziny
Nie mam najmniejszego
pojęcia, od kogo nauczyliśmy się robić tą zupę, ale jest smaczna i
pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu
Składniki
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor.
Dodać mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut.
Kromki bagietki zgrillować na patelni.
Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym żółtym serem lub położyć plasterek sera
Wstawić na 10 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Składniki
- 4 duże drobno posiekane cebule
- 1,5 litra bulionu mięsnego (ten z kostki się w tym wypadku nie sprawdza)
- 1,5 łyżki mąki
- 1/2 szklanki startego żółtego sera albo ser (np. cheddar) w cienkich plasterka
- 60 g masła
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 bagietka, pokrojona na kromki
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie szczypiorek do dekoracji
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor.
Dodać mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut.
Kromki bagietki zgrillować na patelni.
Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym żółtym serem lub położyć plasterek sera
Wstawić na 10 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Źródło |
To może niedługo zrewanżuję się przepisem na czosnkową w pół godziny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
W takim razie czekam z niecierpliwością :)
UsuńZapraszamy też na nasz drugi blog o Arabii Saudyjskiej widzianej oczami Polaka