Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem
prosty przepis na ogórki bez chrzanu.
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem pasują do obiadu, kanapek i sałatek. Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej właśnie dobrych ogórków konserwowych, polskiego chleba, smalcu ze skwarkami, a ogórki kiszone dosłownie śnią nam się po nocach. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe bez chrzanu, które okazały się strzałem w dziesiątkę.
Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić niezależnie od kraju w którym mieszkamy doskonałe ogórki konserwowe.
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem
- 2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości
- 1 duża cebula pokrojona w grube plastry
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry
- 8 szklanek wody
- 300 - 350 ml octu 10%
- 6 łyżek stołowych cukru
- 2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej)
Przyprawy do ogórków konserwowych
proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litra- 8-10 ziaren czarnego pieprzu
- 3-5 ziaren kardamonu
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów
- 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion)
- 3-5 plasterków marchewki
- 1 liść laurowy
- 1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry lub gorczycy
- opcjonalnie po 1 ząbku czosnku
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem
Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć. Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku.
Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości.
Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru.
Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru.
Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej przestrzeni u góry.
Pasteryzować około 15 minut.
muszą być ciekawe.
OdpowiedzUsuńI smak rzeczywiście mają fajny :)
Usuńjeszcze sie nie spotkałam z taka kombinacja - fajna :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Oczywiście, że się nie gniewam :)
UsuńZapraszam częściej na polsko - saudyjskiej specjały :)
A czy jest tam maka zytnia i pszenna do kupienia? Jak jest to mozna samemu chleb upiec.
OdpowiedzUsuń