Produkty z niskim indeksem
glikemicznym
(
źródło)
Jaja
|
0
|
Kawa,
herbata
|
0
|
Majonez
(jaja, olej, musztarda)
|
0
|
Owoce
morza
|
0
|
Ryby
|
0
|
Sery
tłuste (żółty, pleśniowy itp.)
|
0
|
Śmietana
kwaśna
|
0
|
Sos
sojowy (bez cukru)
|
0
|
Tłuszcz
roślinny/zwierzęcy
|
0
|
Wino
wytrawne (czerwone, białe)
|
0
|
Wołowina
|
0
|
Ocet
|
5
|
Przyprawy
(oregano, bazylia, wanilia
itp.)
|
5
|
Skorupiaki
|
5
|
Awokado
|
10
|
Agawa
(syrop)
|
15
|
Agrest
złoty
|
15
|
Brukselka
|
15
|
Cebula
|
15
|
Cukinia
|
15
|
Cykoria
|
15
|
Czarna
porzeczka
|
15
|
Fasolka
pnąca
|
15
|
Fasolka
szparagowa
|
15
|
Grzyby
|
15
|
Imbir
|
15
|
Kalafior
|
15
|
Kapusta
|
15
|
Kiełki
(fasoli mung, soi, …)
|
15
|
Kiszona
kapusta
|
15
|
Koper
|
15
|
Korniszony
(bez cukru)
|
15
|
Mączka
chleba świętojańskiego
|
15
|
Migdały
|
15
|
Ogórek
|
15
|
Oliwki
|
15
|
Orzechy
włoskie, laskowe, nerkowce, pistac
|
15
|
Orzeszki
ziemne (fistaszki)
|
15
|
Papryczki
Chili
|
15
|
Papryka
(czerwona, zielona, żółta)
|
15
|
Pesto
|
15
|
Piniola
|
15
|
Por
|
15
|
Rabarbar
|
15
|
Rzodkiew
|
15
|
Sałata
|
15
|
Seler
naciowy
|
15
|
Soja
|
15
|
Szczaw
|
15
|
Szparagi
|
15
|
Szpinak
|
15
|
Tofu
|
15
|
Zarodki
(przenne)
|
15
|
Acerola
|
20
|
Artiszoki
|
20
|
Bakłażan
|
20
|
Czekolada
gorzka (>80% kakao)
|
20
|
Czereśnie
|
20
|
Fruktoza
|
20
|
Jogurt
sojowy
|
20
|
Kakao
(bez cukru)
|
20
|
Karczochy
|
20
|
Pędy
bambusa
|
20
|
Śmietana
sojowa
|
20
|
Sok
cytrynowy (niesłodzony)
|
20
|
Sos z
tamaryndy (bez cukru)
|
20
|
Agrest
niebieski
|
25
|
Borówki
|
25
|
|
|
Czekolada
gorzka (>70% kakao)
|
25
|
Czerwona
porzeczka
|
25
|
Fasola
mung, flagolet
|
25
|
Humus
|
25
|
Jeżyny
|
25
|
Mąka
sojowa
|
25
|
Maliny
|
25
|
Masło
migdałowe
|
25
|
Masło z
orzechów laskowych
|
25
|
Pestki z
dyni
|
25
|
Truskawki
|
25
|
Wiśnie
|
25
|
Zielona
soczewica
|
25
|
Buraki
surowe czerwone
|
30
|
Ciecierzyca
gotowana
|
30
|
Czerwona
soczewica
|
30
|
Czosnek
|
30
|
Dżem
słodzony sokiem owocowym
|
30
|
Grejpfrut
|
30
|
Gruszka
|
30
|
Makaron
chiński (sojowy lub z fasoli mung)
|
30
|
Mandarynki
|
30
|
Marakuja
|
30
|
Marchew
surowa
|
30
|
Marmolada
bez cukru
|
30
|
Migdałowe
mleko
|
30
|
Mleczko
owsiane (niegotowane)
|
30
|
Mleko
odtłuszczone w proszku
|
30
|
Mleko
sojowe
|
30
|
Morele
świeże
|
30
|
Pamelo
|
30
|
Pomidory
|
30
|
Rzepa,
brukiew (surowe)
|
30
|
Soczewica
żółta
|
30
|
Twaróg
odtłuszczony
|
30
|
Amarant
ziarno
|
35
|
Biała
fasola
|
35
|
Brzoskwinie
|
35
|
Ciecierzyca
z puszki
|
35
|
Czarna
fasola
|
35
|
Drożdże
|
35
|
Drożdże
piwne
|
35
|
Dziki
ryż
|
35
|
Fasola
biała - perłowa, borlotti, czrna, c
|
35
|
Figi
świeże
|
35
|
Granat
|
35
|
Groszek
zielony
|
35
|
Jabłka
duszone
|
35
|
Jabłka
suszone
|
35
|
Jabłko
(świeże)
|
35
|
Jogurt
odtłuszczony
|
35
|
Kukurydza
antyczna indiańska
|
35
|
Kwinoa
(komosa ryżowa)
|
35
|
Lody
słodzone fruktozą
|
35
|
Mąka z
ciecierzycy
|
35
|
Musztarda
Dijon
|
35
|
Nasiona
( siemie lniane, sezam, mak )
|
35
|
Nektarynki
|
35
|
Pigwa
|
35
|
Pomarańcze
|
35
|
Pomidory
suszone
|
35
|
Przecier
pomidorowy
|
35
|
Seler
surowy (korzeń)
|
35
|
Śliwki
|
35
|
Sok
pomidorowy
|
35
|
Sorbet
jabłkowy
|
35
|
Słonecznik
|
35
|
Wasa™
|
35
|
|
Produkty
ze średnim indeksem glikemicznym
Bób niedojrzały/niegotowany
|
40
|
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach
|
40
|
Fasola z puszki
|
40
|
Figi suszone
|
40
|
Gryka
|
40
|
Kasza gryczana
|
40
|
Laktoza
|
40
|
Maca (z mąki pp)
|
40
|
Makaron z mąki razowej - al dente
|
40
|
Marchwiowy sok
|
40
|
Masło orzechowe (bez cukru)
|
40
|
Mleko kokosowe
|
40
|
Morele suszone
|
40
|
Otręby (owsiane i pszenne)
|
40
|
Owies
|
40
|
Pigwa konserwowa (bez cukru)
|
40
|
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)
|
40
|
Płatki owsiane (niegotowane)
|
40
|
Śliwki suszone
|
40
|
Spaghetti al. dente (gotowane 5min)
|
40
|
Ananas (świeży)
|
45
|
Banany niedojrzałe
|
45
|
Chleb pp stostowany
|
45
|
Chleb żytni (z mąki pp)
|
45
|
Jęczmień (ziarno)
|
45
|
kaszka pszenna bulgul
|
45
|
Kokos
|
45
|
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut)
|
45
|
|
|
Makaron : typ Capellini
|
45
|
Płatki śniadaniowe pełne
|
45
|
Ryż basmati brązowy
|
45
|
Sok grejpfrutowy (niesłodzony)
|
45
|
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)
|
45
|
Tosty z chleba z mąki pełnej
|
45
|
Winogrono (zielone i czerwone)
|
45
|
Zielony groszek z puszki (bez cukru)
|
45
|
Żurawina
|
45
|
Bataty - słodkie kartofle
|
50
|
Chayote - dyniowaty
|
50
|
Chleb orkiszowy
|
50
|
Ciasto z mąki pp (bez cukru)
|
50
|
Couscous ( pełne ziarno)
|
50
|
Jabłkowy sok (niesłodzony)
|
50
|
Kiwi
|
50
|
Makaron z pszenicy durum
|
50
|
Mango
|
50
|
Muesli (niesłodzone)
|
50
|
Owoce lichee
|
50
|
Persymona, kaki
|
50
|
Ryż basmati
|
50
|
Ryż brązowy
|
50
|
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony )
|
50
|
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)
|
50
|
Sok jabłkowy (niesłodzony)
|
50
|
Sok żurawinowy ( niesłodzony)
|
50
|
Surimi ( paluszki krabowe)
|
50
|
|
Produkty
z wysokim indeksem glikemicznym
Brzoskwinie z puszki
|
55
|
Czerwony ryż
|
55
|
Ketchup
|
55
|
Maniok
|
55
|
Musztarda (z cukrem)
|
55
|
Nutella®
|
55
|
Papaja
|
55
|
Sok winogronowy (niesłodzony)
|
55
|
Sok z mango (niesłodzony)
|
55
|
Spaghetti (ugotowane na miękko)
|
55
|
Sushi
|
55
|
Banany dojrzałe
|
60
|
Jęczmień dmuchany
|
60
|
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe)
|
60
|
Kasza manna
|
60
|
Kasztan
|
60
|
Lazania (makaron z pszenicy durum)
|
60
|
Lody słodzone cukrem
|
60
|
Majonez z cukrem
|
60
|
Melon
|
60
|
Miód
|
60
|
Mleko tłuste
|
60
|
Morele z puszki
|
60
|
Owsianka
|
60
|
Pizza
|
60
|
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…)
|
60
|
Ryż długoziarnisty
|
60
|
Ananas z puszki
|
65
|
Buraki gotowane
|
65
|
Chleb "razowy" (z białej mąki)
|
65
|
Chleb pełnoziarnisty
|
65
|
Chleb żytni z białej mąki
|
65
|
Dżem z cukrem
|
65
|
Kukurydza
|
65
|
Kuskus
|
65
|
Mąka kasztanowa
|
65
|
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp..
|
65
|
Muesli (z cukrem, miodem itp.)
|
65
|
Pigwa konserwowa (z cukrem)
|
65
|
Rodzynki
|
65
|
Syrop klonowy
|
65
|
Tamarynda (słodzona)
|
65
|
Ziemniaki w mundurkach
|
65
|
Amarantus dmuchany
|
70
|
Bagietka
|
70
|
Biały ryż
|
70
|
|
|
Biszkopt
|
70
|
Brązowy cukier
|
70
|
Bułki
|
70
|
Chipsy
|
70
|
Chleb ryżowy
|
70
|
Cukier
|
70
|
Daktyle suszone
|
70
|
Kasza jęczmienna
|
70
|
Kleik
|
70
|
Maca (z białej mąki)
|
70
|
Mąka kukurydziana
|
70
|
Makaron z białej mąki
|
70
|
Melasa
|
70
|
Napoje (słodzone)
|
70
|
Polenta
|
70
|
Proso
|
70
|
Ravioli
|
70
|
Risotto
|
70
|
Rogalik
|
70
|
Sucharki
|
70
|
Tacos
|
70
|
Ziemniaki gotowane
|
70
|
Arbuz
|
75
|
Dynia
|
75
|
Kabaczek
|
75
|
Bób gotowany
|
80
|
Marchew gotowana
|
80
|
Puree
|
80
|
Biała mąka
|
85
|
Mleko ryżowe
|
85
|
Pasternak
|
85
|
Prażona kukurydza
|
85
|
Płatki kukurydziane
|
85
|
Ryż dmuchany
|
85
|
Ryż paraboliczny
|
85
|
Rzepa, brukiew (gotowane)
|
85
|
Seler gotowany (korzeń)
|
85
|
Tapioka
|
85
|
Chleb z białej mąki
|
90
|
Mąka ziemniaczana
|
90
|
Mąka ryżowa
|
95
|
Ziemniaki pieczone
|
95
|
Ziemniaki zasmażane
|
95
|
Glukoza
|
100
|
Skrobia modyfikowana
|
100
|
Piwo - maltoza
|
110
|
|
Komentarze