Arabski chleb daktylowy z orzechami
Jeden z moich lokalnych przysmaków to chlebek daktylowy z orzechami włoskimi.
Mam nadzieję, że ten przepis także i Wam przypadnie do gustu :)
W dużym naczyniu zmiksować ze sobą maślankę, roztrzepane jajko, oba rodzaje cukru, cynamon i olejek waniliowy, a następnie dodać daktyle wraz z wodą w której się moczyły i ponownie wymieszać (po dodaniu daktyli nie miksować)
W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i orzechy włoskie.
Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły.
Formę do pieczenia (może być taka jak do keksu) natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch.
Piec na środkowej półce w nagrzanym do temperatury 180° C piekarniku przez około 50-60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.
Mam nadzieję, że ten przepis także i Wam przypadnie do gustu :)
Arabski chleb daktylowy z orzechami
proporcje na jedną podłużną formę do pieczenia o wymiarach 27 cm x 11,5 cm- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki wypestkowanych i grubo posiekanych daktyli
- 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 220 - 230 ml)
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki białego cukru
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki kawałki
- 1 duże jajko dokładnie roztrzepane
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna łyżeczka olejku waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli i mała szczypta soli
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przepis na arabski chleb daktylowy z orzechami
Masło, szczyptę soli i daktyle zalać jedną szklanką wrzącej wody i od czasu do czasu mieszając odstawić na pół godziny (aż do uzyskania temperatury pokojowej).W dużym naczyniu zmiksować ze sobą maślankę, roztrzepane jajko, oba rodzaje cukru, cynamon i olejek waniliowy, a następnie dodać daktyle wraz z wodą w której się moczyły i ponownie wymieszać (po dodaniu daktyli nie miksować)
W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i orzechy włoskie.
Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły.
Formę do pieczenia (może być taka jak do keksu) natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch.
Piec na środkowej półce w nagrzanym do temperatury 180° C piekarniku przez około 50-60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.
Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
OdpowiedzUsuńPS obserwujemy? :)
Mam nadzieję, że Ci zasmakują :)
UsuńBardzo fajny pomysł, lubię daktyle, muszę wypróbować . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChlebek smaczny i pożywny - mam nadzieję, że nie będziesz żałować :)
Usuń