TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Mahalabiya - arabski deser

Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance.
W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą
Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki

Mahalabiya - arabski deser

  • 3 szklanki mleka (*** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem ryżu i dwie szklanki mleka - wersja ze Sri Lanki)
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale może być też biały)
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 6 łyżek skrobia kukurydzianej
  • 1 łyżka wody różanej lub wody z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy
  • 2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu

Do dekoracji
Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców

Przepis na arabski deser mahalabiya

Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody.
Na niewielkim ogniu zagotować mleko z cukrem (*** lub mleko z cukrem i ryżem), a następnie dodać rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą i na minimalnym ogniu podgrzewać do czasu aż zgęstnieje.
Następnie dodać kardamon i śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać do czasu kiedy ponownie zgęstnieje i zdjąć z ognia.
Wyjąć ziarna kardamonu, jeśli używaliśmy całych
Dodać wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły.
Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym.
Przechowywać w lodówce

źródło
 

Komentarze

  1. Uwielbiam! Zajadałam się tym deserem na wakacjach w Egipcie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujący smak:)zaciekawił mnie ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych