Mahalabiya - arabski deser
Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance.
W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą
Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki
Do dekoracji
Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców
Na niewielkim ogniu zagotować mleko z cukrem (*** lub mleko z cukrem i ryżem), a następnie dodać rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą i na minimalnym ogniu podgrzewać do czasu aż zgęstnieje.
Następnie dodać kardamon i śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać do czasu kiedy ponownie zgęstnieje i zdjąć z ognia.
Wyjąć ziarna kardamonu, jeśli używaliśmy całych
Dodać wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły.
Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym.
Przechowywać w lodówce
W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą
Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki
Mahalabiya - arabski deser
- 3 szklanki mleka (*** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem ryżu i dwie szklanki mleka - wersja ze Sri Lanki)
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale może być też biały)
- 1 szklanka zimnej wody
- 6 łyżek skrobia kukurydzianej
- 1 łyżka wody różanej lub wody z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy
- 2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu
Do dekoracji
Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców
Przepis na arabski deser mahalabiya
Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody.Na niewielkim ogniu zagotować mleko z cukrem (*** lub mleko z cukrem i ryżem), a następnie dodać rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą i na minimalnym ogniu podgrzewać do czasu aż zgęstnieje.
Następnie dodać kardamon i śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać do czasu kiedy ponownie zgęstnieje i zdjąć z ognia.
Wyjąć ziarna kardamonu, jeśli używaliśmy całych
Dodać wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły.
Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym.
Przechowywać w lodówce
źródło |
Uwielbiam! Zajadałam się tym deserem na wakacjach w Egipcie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTo teraz będziesz mogła sama przygotować :)
UsuńBardzo intrygujący smak:)zaciekawił mnie ten przepis:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje :)
Usuń