Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem
Dostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli.
Opisałem to na naszym drugim blogu w poście "Rewanż po saudyjsku"
Na szczęście oprócz wersji arabskiej, książki zawierają też tłumaczenie na język angielski, więc Małżonka Ma Aleksandra nie powinna mieć kłopotów z nowymi przepisami :)
Zresztą już jeden wypróbowała - przepis poniżej
Składniki
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia (trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią)
Jajka, olej, cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut
Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto
Z ciasta uformować około 40-50 paluszków, obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C przez około 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Opisałem to na naszym drugim blogu w poście "Rewanż po saudyjsku"
Na szczęście oprócz wersji arabskiej, książki zawierają też tłumaczenie na język angielski, więc Małżonka Ma Aleksandra nie powinna mieć kłopotów z nowymi przepisami :)
Zresztą już jeden wypróbowała - przepis poniżej
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 szklanka lekko uprażonego sezamu lub 1 szklanka grubo posiekanych pistacji,
- tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia (trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią)
Jajka, olej, cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut
Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto
Z ciasta uformować około 40-50 paluszków, obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C przez około 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Zdjęcie z książki Dining From Our Products autorstwa Eng: Intisar Al Mutawa'a |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych