Tahini - pasta sezamowa
Tahini a właściwie tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni.
Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy, sosu sezamowego, sosu tahini, czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw.
Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających w swoim składzie tahini, więc na prośbę Oli publikuję dziś opis jak takową pastę sezamową wykonać samodzielnie w domu.
Wersja o dość gęstej konsystencji polecana dla dbających o linię
Nie wolno jednak dopuścić do zbrązowienia lub co gorsza przypalenia sezamu.
Uprażony sezam pozostawić na 20-30 minut do ostygnięcia, a następnie zmiksować w blenderze, początkowo sam sezam, a później stopniowo dodając oliwę lub olej (w wersji dla odchudzających się ten etap pomijamy).
Pod koniec miksowania, kiedy pasta będzie już gładka i jednolita dodać szczyptę soli.
Tahini w wersji klasycznej powinna być kremowa, płynna i przypominać konsystencją dość gęsty, ale płynny miód. W wersji odchudzonej, będzie znacznie gęściejsza, ale tak samo smakowita :)
Uwaga - tahini powinna być przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nie dłużej niż trzy miesiące. Lepiej przygotowywać mniejsze porcje, zwłaszcza, że nie jest to pracochłonne.
Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy, sosu sezamowego, sosu tahini, czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw.
Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających w swoim składzie tahini, więc na prośbę Oli publikuję dziś opis jak takową pastę sezamową wykonać samodzielnie w domu.
Tahini - pasta sezamowa
Wersja klasyczna - bardziej kaloryczna :)- 2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (najlepszy byłby olej sezamowy, ale można go zastąpić olejem słonecznikowym, ryżowym lub kukurydzianym)
- ewentualnie szczypta soli
Wersja o dość gęstej konsystencji polecana dla dbających o linię
- 2 szklanki sezamu
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju (jeśli okaże się niezbędny, ale można pominąć)
- ewentualnie szczypta soli
Jak zrobić pastę sezamową tahini
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sezam i często mieszając lub potrząsając patelnią prużyć do czasu, aż zacznie wydzielać intensywny aromat, a ziarna zaczną zmieniać kolor na bardzo jasny, złotawy odcień.Nie wolno jednak dopuścić do zbrązowienia lub co gorsza przypalenia sezamu.
Uprażony sezam pozostawić na 20-30 minut do ostygnięcia, a następnie zmiksować w blenderze, początkowo sam sezam, a później stopniowo dodając oliwę lub olej (w wersji dla odchudzających się ten etap pomijamy).
Pod koniec miksowania, kiedy pasta będzie już gładka i jednolita dodać szczyptę soli.
Tahini w wersji klasycznej powinna być kremowa, płynna i przypominać konsystencją dość gęsty, ale płynny miód. W wersji odchudzonej, będzie znacznie gęściejsza, ale tak samo smakowita :)
Uwaga - tahini powinna być przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nie dłużej niż trzy miesiące. Lepiej przygotowywać mniejsze porcje, zwłaszcza, że nie jest to pracochłonne.
Również w Turcji jest bardzo popularna. Oprócz dodawania do wypieków nr1 jest oczywiście humus :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, ale Ola nie lubi hummusu :(
UsuńNie wiedziałam, że tahina jest tak łatwa do pzrygotowania.
OdpowiedzUsuńi zawsze smaczniejsza, niż ta ze sklepu :)
Usuńwitam :) dzisiaj kupiłam gotową pastę sezamową, czy też powinnam ją przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńraczej tak, :)
UsuńUwielbiam takie rzeczy ;) Świetne w smaku i zdrowe!
OdpowiedzUsuń