Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy
Składniki
Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, cukier i wiórki kokosowe. W mące zrobić wgłębienie, dodać olej i stopniowo dolewając podgrzane do temperatury 45 stopni mleko kokosowe (lub wodę wymieszaną z mlekiem kokosowym), wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane orzechy lub rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięcia
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek
- 70 g wiórków kokosowych
- 200 ml mleka kokosowego lub 50 ml mleka kokosowego i 150 ml wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, cukier i wiórki kokosowe. W mące zrobić wgłębienie, dodać olej i stopniowo dolewając podgrzane do temperatury 45 stopni mleko kokosowe (lub wodę wymieszaną z mlekiem kokosowym), wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane orzechy lub rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięcia
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce
Brzmi bosko!!! Sprobuje w maszynie, zobaczymy jak wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam się łąskawej pamięci Dwóch Kotów i czekam na sprawdzone przepisy, do których można użyć dostępnych w Saudi produktów :)
Usuńmmmmm..czas najwyższy zmobilizować się do robienia zdrowych pyszności..tym bardziej,że i organizm się domaga:):
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Owszem, a przy gotowaniu kalorie lecą :)
Usuń