Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych
Składniki
- proporcje na dwie małe keksówki
W małej misce wymieszać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej, większej misce wymieszać drewnianą łyżką cukier, roztrzepane jajka, olej i kilka kropli aromatu kokosowego lub śmietankowego lub waniliowego, a następnie ciągle mieszając dodawać na przemian trochę mąki i trochę maślanki. Kiedy skończymy już dodawanie mąki i maślanki, wsypać do powstałej masy wiórki kokosowe, jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać ciasto do natłuszczonych i wysypanych mąką keksówek.
Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
- proporcje na dwie małe keksówki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka wiórków kokosowych (jeśli są grubozmielone, to dodatkowo miksuję je blenderem)
- 4 jajka, dokładnie rozmącone
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli
- kilka kropli aromatu kokosowego (można zastąpić śmietankowym lub waniliowym)
- masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia
W małej misce wymieszać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej, większej misce wymieszać drewnianą łyżką cukier, roztrzepane jajka, olej i kilka kropli aromatu kokosowego lub śmietankowego lub waniliowego, a następnie ciągle mieszając dodawać na przemian trochę mąki i trochę maślanki. Kiedy skończymy już dodawanie mąki i maślanki, wsypać do powstałej masy wiórki kokosowe, jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać ciasto do natłuszczonych i wysypanych mąką keksówek.
Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Ależ cudownie musiał pachnieć... :)
OdpowiedzUsuńi do tego całkiem nieźle pasuje na poranne śniadanko :)
Usuń