TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku

Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne.
Wpadłem jednak na świetny pomysł i zaserwowałem guacamole - smaczną i zdrową meksykańską pastę z awokado. O dziwo Ola, która nie lubi warzyw i owoców zażyczyła sobie.... powtórkę :)
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało

Guacamole - pasta z awokado - składniki

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1 zielona papryczka chili (tutaj najpopularniejsze jest chili z Indii, piekielnie ostre więc dałem połowę)
  • 1 mała cebula 
  • 1 lub 2 ząbki czosnku (to zależy od preferencji kulinarnych)
  • 2  łyżki oliwy
  • sok z połowy limonki lub sok z 1/4 cytryny (dodawać powoli zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi)
  • sól i pieprz do smaku

Guacamole - pasta z awokado - przygotowanie

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy sok z limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy
Cebulę, chili, czosnek i pomidory bardzo drobno siekamy i wraz z oliwą dodajemy do pasty.
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem
Podajemy z chipsami, tortillą, grzankami lub... pieczywam.

Guacamole doskonale pasuje także do grillowanych mięs i krewetek


Komentarze

  1. Wiesz zapewne, ze guacamole roznie sie przyrzadza w roznych czesciach Ameryki Lac i Pd.
    Na super sipcy np sposb np do avocado dodaje sie cilantro (ichnia pietruszka, dla mnie smierdoli kocimi sikami troszeczke:)) i jalapenos. Buzke wykreca. Oczywiscie wszystko sie miksuje w soku z limonki.
    Albo z Peru: avocado moksuje sie z pomaranczem. To jest dopiero ciekawy smak, do gram crackers:)
    Od Kolezanek, rodem z Meksyku wiem, ze w sumie co dom to inny sposob na guacamole. Podobnie mowia moi perowianscy znajomi, To taki bieda-dip. Cokolwiek zlapiesz w ogrodzie miksujesz z avovado.
    A wyobrazasz sobie z mango?
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych