Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku
Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne.
Wpadłem jednak na świetny pomysł i zaserwowałem guacamole - smaczną i zdrową meksykańską pastę z awokado. O dziwo Ola, która nie lubi warzyw i owoców zażyczyła sobie.... powtórkę :)
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało
Cebulę, chili, czosnek i pomidory bardzo drobno siekamy i wraz z oliwą dodajemy do pasty.
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem
Podajemy z chipsami, tortillą, grzankami lub... pieczywam.
Wpadłem jednak na świetny pomysł i zaserwowałem guacamole - smaczną i zdrową meksykańską pastę z awokado. O dziwo Ola, która nie lubi warzyw i owoców zażyczyła sobie.... powtórkę :)
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało
Guacamole - pasta z awokado - składniki
- 2 duże dojrzałe awokado
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1 zielona papryczka chili (tutaj najpopularniejsze jest chili z Indii, piekielnie ostre więc dałem połowę)
- 1 mała cebula
- 1 lub 2 ząbki czosnku (to zależy od preferencji kulinarnych)
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy limonki lub sok z 1/4 cytryny (dodawać powoli zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi)
- sól i pieprz do smaku
Guacamole - pasta z awokado - przygotowanie
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy sok z limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemyCebulę, chili, czosnek i pomidory bardzo drobno siekamy i wraz z oliwą dodajemy do pasty.
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem
Podajemy z chipsami, tortillą, grzankami lub... pieczywam.
Wiesz zapewne, ze guacamole roznie sie przyrzadza w roznych czesciach Ameryki Lac i Pd.
OdpowiedzUsuńNa super sipcy np sposb np do avocado dodaje sie cilantro (ichnia pietruszka, dla mnie smierdoli kocimi sikami troszeczke:)) i jalapenos. Buzke wykreca. Oczywiscie wszystko sie miksuje w soku z limonki.
Albo z Peru: avocado moksuje sie z pomaranczem. To jest dopiero ciekawy smak, do gram crackers:)
Od Kolezanek, rodem z Meksyku wiem, ze w sumie co dom to inny sposob na guacamole. Podobnie mowia moi perowianscy znajomi, To taki bieda-dip. Cokolwiek zlapiesz w ogrodzie miksujesz z avovado.
A wyobrazasz sobie z mango?
Pozdrowionka:)