Chleb pszenny półrazowy
Naszych chlebowych przygód w Arabii Saudyjskiej ciąg dalszy - tym razem zrobiliśmy chleb pszenny razowy, który przynajmniej przypomina nam smak naszego ulubionego pieczywa z piekarni "Grzybki" w Warszawie.
Chleb jest bardzo prosty do wykonania i naprawdę bardzo smaczny
Chleb jest bardzo prosty do wykonania i naprawdę bardzo smaczny
Chleb pszenny półrazowy - składniki
- według kolejności dodawania do wypiekacza- 300 ml wody
- 1 łyżka oleju (u nas kukurydziany)
- 1 lekko czubata łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem w ilości 1,5 łyżki)
- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej zwykłej
- 7 g drożdży instant
Ostatnio piekłem chlebek turecki. Musiałem trochę naszukać się melasy. A pszenny półrazowy niemal codziennie jadam.
OdpowiedzUsuńZ melasą tutaj nie ma najmniejszego problemu, brakuje natomiast mąki żytniej
Usuń