TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Chleb pszenny półrazowy

Naszych chlebowych przygód w Arabii Saudyjskiej ciąg dalszy - tym razem zrobiliśmy chleb pszenny razowy, który przynajmniej przypomina nam smak naszego ulubionego pieczywa z piekarni "Grzybki" w Warszawie.
Chleb jest bardzo prosty do wykonania i naprawdę bardzo smaczny

Chleb pszenny półrazowy - składniki

 - według kolejności dodawania do wypiekacza
  • 300 ml wody 
  • 1 łyżka oleju (u nas kukurydziany)
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem w ilości 1,5 łyżki)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej zwykłej
  • 7 g drożdży instant

Chleb pszenny półrazowy - przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej wyżej kolejności, uważając aby drożdże nie miały styczności z solą i wodą i włączyć program podstawowy do wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin.


Komentarze

  1. Ostatnio piekłem chlebek turecki. Musiałem trochę naszukać się melasy. A pszenny półrazowy niemal codziennie jadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z melasą tutaj nie ma najmniejszego problemu, brakuje natomiast mąki żytniej

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych