Szynka peklowana w całości z szynkowaru
Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ?
Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów.
Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :)
Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki.
Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w szynkowarze nieco mniejsze domowe szyneczki, ale za to...... częściej :)
Składniki
Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej na portalu wedlinydomowe.pl tabeli Dziadka i Szczepana.
*** Można też skorzystać z gotowych, aromatycznych mieszanek peklujących takich jak Peklosmaczek W lub zamiast w wodzie peklsól można rozpuścić w 0,4 litra przestudzonego wywaru przygotowanego na przykład z:
Przygotowanie
Mięso umyć i ewentualnie oczyścić z błon, zostawiając tłuszcz. Peklosól rozpuścić w zimnej wodzie lub w wywarze z przypraw.
Mięso w kilkunastu miejscach nastrzyknąć 80 ml solanki (wystarczy do tego duża strzykawka z grubą igłą - do kupienia w każdej aptece), zalać pozostałą solanką i odstawić do lodówki na 7 dni. Jeśli wybieramy inny czas peklowania ilość peklosoli należy skorygować zgodnie z podaną wyżej tabelą.
Temperatura w lodówce powinna mieścić się w przedziale od 4 do 6 stopni C, a całe mięso musi być zakryte.
Każdego dnia mięso odwracamy na drugą stronę.
Zapeklowane mięso umieścić w woreczku do szynkowara lub w osłonce barierowej.
Parzyć w wodzie o temperaturze 72 - 75 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 68 stopni.
Szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i po przestudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki.
Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów.
Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :)
Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki.
Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w szynkowarze nieco mniejsze domowe szyneczki, ale za to...... częściej :)
Składniki
Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas
peklowania 7 dni
|
Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas
peklowania 7 dni
|
1
kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej
|
0.65
kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej
|
400 ml wody
|
300 ml wody
|
40
gramów peklosoli***
|
26
gramów peklosoli***
|
Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej na portalu wedlinydomowe.pl tabeli Dziadka i Szczepana.
*** Można też skorzystać z gotowych, aromatycznych mieszanek peklujących takich jak Peklosmaczek W lub zamiast w wodzie peklsól można rozpuścić w 0,4 litra przestudzonego wywaru przygotowanego na przykład z:
- 2-4 ząbków czosnku,
- 2-3 ziaren ziela angielskiego,
- 1-2 liści laurowych
- kilkunastu ziaren czarnego pieprzu
- szynkowar "Singiel" termometr do mięsa
- garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar
- termometr do mięsa
- woreczki do szynkowaru lub folia aluminiowa lub osłonki barierowe
Przygotowanie
Mięso umyć i ewentualnie oczyścić z błon, zostawiając tłuszcz. Peklosól rozpuścić w zimnej wodzie lub w wywarze z przypraw.
Mięso w kilkunastu miejscach nastrzyknąć 80 ml solanki (wystarczy do tego duża strzykawka z grubą igłą - do kupienia w każdej aptece), zalać pozostałą solanką i odstawić do lodówki na 7 dni. Jeśli wybieramy inny czas peklowania ilość peklosoli należy skorygować zgodnie z podaną wyżej tabelą.
Temperatura w lodówce powinna mieścić się w przedziale od 4 do 6 stopni C, a całe mięso musi być zakryte.
Każdego dnia mięso odwracamy na drugą stronę.
Zapeklowane mięso umieścić w woreczku do szynkowara lub w osłonce barierowej.
Parzyć w wodzie o temperaturze 72 - 75 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 68 stopni.
Szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i po przestudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych