TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Chipsy kiwi z truskawką i suszone truskawki

Zazwyczaj suszarki do grzybów, owoców i warzyw wykorzystujemy sezonowo, a przecież można całorocznie przygotowując np. chipsy bananowe z curry (przysmak, którym zajadaliśmy się w Arabii Saudyjskiej - wkrótce przepis) lub chipsy z zielonego mango.
Ostatnio Marysia wpadła na inny genialny pomysł – chipsy kiwi z truskawką. Kiwi są dostępne w polskich sklepach przez cały rok, truskawki co prawda najlepsze byłyby polskie, ale te z importu też się doskonale sprawdzają.

Składniki
  • kilka kiwi
  • pół kilograma truskawek
  • 6 łyżki cukru
  • 6 łyżki bardzo gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie 
Cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i dodać sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Wszystkie owoce pokroić w plasterki.
Każdy krążek kiwi cienko posmarować przygotowanym wcześniej syropem i nałożyć na niego po plasterku truskawki.
Pozostałe truskawki także można delikatnie posmarować przygotowanym syropem, ale nie jest to konieczne.
Owoce rozłożyć na sitach.
Suszyć około 4 - 6 godzin na najwyższym poziomie. Jeśli chipsy mają być chrupkie, należy je jeszcze dosuszyć przez 1-3 godziny na niższym poziomie.
Tak przygotowane owoce można użyć do granoli albo traktować jako zdrową przekąskę do chrupania.
Ususzone truskawki to świetny dodatek do owsianki albo zimowej herbaty, która przypomni nam smak lata :)
Czas suszenia dotyczy suszarki MPM model MSG-02
Ps. ponieważ na sitach zostało nieco miejsca, to przy okazji Lulu ususzyła pomarańcze.



Komentarze