Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru
Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru
bardzo prosty przepis
Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru robimy co roku, bo wiadomo - taki domowy jest naj, naj, naj pod każdym względem. Oprócz przecieru przygotowuję też prosty sos pomidorowy do wszystkiego. Przez wiele lat przecier i sos pomidorowy robiłam tradycyjną metodą, ale mając do przerobienia kilkadziesiąt kilogramów pomidorów po pierwszej partii szlag mnie trafił.
Przy kolejnej całkiem pokaźnej porcji pomidorów wykorzystałam do tego szybkowar i przecierak do warzyw.
Szybkowar sprawdził się doskonale, pomidory były gotowe do przecierania po kilku minutach, od osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia. Trochę gorzej poszło z przecieraniem - mimo użycia najdrobniejszego sitka kilka pestek jednak się w przecierze znalazło.
Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru
- pomidory - dowolna ilość
- sól - 1 płaska łyżeczka na kilogram pomidorów (można dodać nieco więcej jeśli ktoś lubi słone potrawy)
- cukier - w zależności od tego jak słodkie są pomidory - najlepiej spróbować przecieru i ewentualnie posłodzić jeśli będzie taka potrzeba
- opcjonalnie 1 mała bardzo ostra papryka na 3 kg pomidorów
- opcjonalnie ulubione zioła np. bazylia, oregano w ilości zgodnej z waszymi upodobaniami.
- szybkowar - im większy tym lepszy
- przecierak do warzyw lub blender
- słoiki
Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru przepis
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wyciąć szypułki. Tak przygotowane pomidory pokroić na ćwiartki i napełnić szybkowar do połowy. Gotować około 5 do 8 minut od chwili osiągnięcia ciśnienia (w moim modelu gotowałam ma poziomie 2 przez 5 minut).Wyjąć pomidory (robiłam to łyżką cedzakową, więc nadmiar soku pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować.
Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić papryką i ulubionymi ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można go jeszcze dodatkowo odparować przez 15 - 45 minut.
Gorący, cały czas gotujący się przecier rozlać do czystych, wyparzonych słoików.
Napełnione słoiki, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia lub zapasteryzować.
Pasteryzacja przecieru pomidorowego
- słoiki o pojemności 0,5 litra - 15 minut
- słoiki o pojemności 1 litra - 25 minut
Odealna baza do zupy krem :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńDoskonale sprawdza się też do sosów
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńSuper przepis,bardzo przydatne sugestie ,dzięki😆
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam być pomocna :)
Usuńpomidory na przecier tylko ze skórkami wszelkie firmy produkujące przecież tylko tak robią ponieważ skórki zawierają bezcenne aromaty i składniki mineralne. Wystarczy zblendować i przecedzić przez sito na którym zostaną pestki i śladowe części skórek. Tak robię. Pozdrawiam👍😁
OdpowiedzUsuń