Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów
Suszone ogórki kiszone to doskonały dodatek podkreślający smak wielu potraw
Czasem tak się zdarza, że mam ochotę na ogórkową albo biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków, ale..... ze względu na kraj pobytu, nie mam dostępu do takich rarytasów.
Tak było m.in. w krajach Zatoki Perskiej, gdzie wszelkie próby ukiszenia ogórków kończyły się totalną porażką. Ogórki kiszone w Arabii Saudyjskiejw były miękkie i gorzkie. Do tej pory żeńska część saudyjskiej Polonii zastanawia się co jest nie tak z tymi kiszonymi ogórkami, skoro nie pomaga ani chrzan, ani czosnek, ani estragon.
Pojawił się więc pomysł, aby przywozić ogórki kiszone z Polski, czasem udało się nam namówić do tego geologów, którzy pracowali w systemie 3 tygodnie w Arabii, 3 tygodnie w kraju, jednak sami dobrze wiecie, że nie da się zabrać do samolotu zbyt dużo bagażu.
Ale potrzeba matką wynalazków i tak powstały..... suszone ogórki kiszone
To był przysłowiowy strzał w dziesiątkę :)
Mam nadzieję, że przepis na suszone ogórki kiszone przyda się nie tylko Polakom, którzy na emigracji tęsknią na smakiem zupy ogórkowej, ale także miłośnikom foodpairingu, ponieważ suszone kiszone ogórki nadają wielu potrawom nową, ciekawą odsłonę :)
A już niebawem zapraszamy po przepis na dip z suszonych ogórków, kalarepy i labnehu lub koziego sera.
Suszone ogórki kiszone - składniki
proporcje na duży słoik - możecie na początek zrobić mniejszą ilość - 3 kg ogórków kiszonych
Jak ususzyć ogórki kiszone
Ogórki osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Sposób krojenia ogórków zależy od tego do czego mają być przeznaczone. Jeśli chcemy ich użyć do zrazów zawijanych, wtedy lepiej przekroić je wzdłuż na 8 części. Ogórki przeznaczone na zupę kroję na plasterki o grubości około 2-4 milimetrów (po ususzeniu są niemal przezroczyste).Część ususzonych kiszonych ogórków mielę w młynku do kawy lub rozdrabniam w moździerzu i używam jako zagęstnika do niektórych sosów lub zup m.n. do białego barszczu lub żurku, którym nadają wspaniały lekko kwaskowy posmak.
Pokrojone ogórki ułożyć na sitach. Ogórki w plasterkach bardzo szybko zaczną tracić wodę i będą suche po około 5-7 godzinach, pozostałe suszymy w zależności od mocy i modelu suszarki około 9-11 godzin. Po ususzeniu powinny łatwo się łamać, nie mogą być elastyczne.
Uwaga - 1 płaska łyżeczka zmielonych suszonych ogórków to odpowiednik 1 bardzo dużego ogórka kiszonego
Pawle i Olu przepis Wasz puściłem dalej [url]http://hiszpania.org.es/viewtopic.php?p=111666#111666[/url] bo co prawda w ES można dostać kiszone ogórki w rosyjskich lub polskich sklepach, a czasami również w supermarketach, a zrobić samemu raczej jest ciężko
OdpowiedzUsuńNo takiej promocji to się nie spodziewaliśmy, ale serdecznie dziękujemy
UsuńNiebawem będzie więcej przepisów tego typu :)
Olu pytanie od zasiedziałych w Hiszpanii - dla tych którzy nie mają suszarki - słońce lub piekarnik wystarczą?
OdpowiedzUsuńnie sprawdzałam jak to ususzyć w piekarniku, ale moim zdaniem trzeba będzie bardzo uważać, żeby nie przypalić
UsuńŚwietny przepis! Super pomysł! Dziękuję za wzięcie udziału w akcji i zapraszam na mojego bloga. Niedługo pojawi się wpis podsumowujący. Pozdrawiam, Martyna www.technologiasmaku.wordpress.com
OdpowiedzUsuńMiło nam to czytać, niebawem będa kolejne przepisy z wykorzystaniem suszonych kiszonych ogórków :D
UsuńNa moim blogu pojawił się wpis podsumowujący akcję. Zachęcam do przeczytania, bo przyznałam nagrody!
OdpowiedzUsuń