TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom.
Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów.
Chipsy mango można też dodać do owsianki lub jogurtu 

Składniki
  • 2-3 średniej wielkości mango
Przygotowanie
Mango umyć, obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Miękkie, dojrzałe owoce najwygodniej pokroić przy pomocy szatkownicy. W ten sposób uzyskamy plastry tej samej grubości, co znacznie skraca czas suszenia.
Pokrojone owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim poziomie grzania przez około 7-9 godzin.

Chipsy z mango
Chipsy z mango

Komentarze

  1. Mniam, bardzo lubię chipsy z mango, ale sama jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować zrobić je samodzielnie, to naprawdę nic trudnego :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych