Chipsy z mango
Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom.
Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów.
Chipsy mango można też dodać do owsianki lub jogurtu
Składniki
Mango umyć, obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Miękkie, dojrzałe owoce najwygodniej pokroić przy pomocy szatkownicy. W ten sposób uzyskamy plastry tej samej grubości, co znacznie skraca czas suszenia.
Pokrojone owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim poziomie grzania przez około 7-9 godzin.
Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów.
Chipsy mango można też dodać do owsianki lub jogurtu
Składniki
- 2-3 średniej wielkości mango
Mango umyć, obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Miękkie, dojrzałe owoce najwygodniej pokroić przy pomocy szatkownicy. W ten sposób uzyskamy plastry tej samej grubości, co znacznie skraca czas suszenia.
Pokrojone owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim poziomie grzania przez około 7-9 godzin.
Chipsy z mango |
Mniam, bardzo lubię chipsy z mango, ale sama jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować zrobić je samodzielnie, to naprawdę nic trudnego :)
Usuń