Nachos - domowe znaczy zdrowe
Brakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ?
W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej.
Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip i macie gotową przekąskę do chrupania przy komputerze lub przed telewizorem.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm
Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę.
Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku
Podawać z ulubionymi dipami.
Uwaga - nachos można przygotować z gotowych tortilli. Wystarczy pociąć tortillę na trójkąty, a następnie przy pomocy pędzelka posmarować każdy z nich oliwą wymieszaną z ulubionymi przyprawami i upiec na suchej patelni.
W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej.
Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip i macie gotową przekąskę do chrupania przy komputerze lub przed telewizorem.
Nachos - składniki
proporcje dla 2-4 osób- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 120 - 140 ml gorącej wody
- 30 ml oleju lub oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano
Nachos - przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęłoCiasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm
Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę.
Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku
Podawać z ulubionymi dipami.
Uwaga - nachos można przygotować z gotowych tortilli. Wystarczy pociąć tortillę na trójkąty, a następnie przy pomocy pędzelka posmarować każdy z nich oliwą wymieszaną z ulubionymi przyprawami i upiec na suchej patelni.
ja piękę w piekarniku, czasem w ciasto wwałkuję sezam, wtedy ma pyszny aromat :)
OdpowiedzUsuńJa się przyzwyczaiłam, do pieczenia na patelni i tak mi jest wygodniej :)
UsuńZa dużo soli w przepisie spokojnie starczy łyżeczka(ma być zdrowo). Przepis świetny
OdpowiedzUsuńMichał - to jest 3/4 łyżeczki czyli niepełna łyżeczka :)
Usuń