Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
Prosta surówka do obiadu z czerwonej kapusty z jabłkiem.
Surówka z czerwonej kapusty to najlepsza surówka do obiadu, którą zrobisz w kilka minut. Smaczna i prosta surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem pasuje niemal do każdego drugiego dania. A ponieważ sezon jesienno - zimowy możemy już uznać za rozpoczęty, więc na stole królują kapusty wszelkiego gatunku. Surówka z czerwoną kapustą, cebulką i jabłkiem z przepisu naszej koleżanki jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb. Jest przy tym równie uniwersalna jak sałatka coleslaw .
Najlepsza surówka z czerwoną kapustą i jabłkiem
- 1 mała (do 1 kg) główka czerwonej kapusty
- 2 duże kwaśne jabłka (np. Szara Reneta)
- 1 średnia cebula
- sok z jednej cytryny
- 1 litr wrzącej wody i 1 łyżeczka soli do zblanszowania czerwonej kapusty,
- 4-5 łyżek oliwy lub oleju
- sól i ewentualnie pieprz do smaku.
Surówka z czerwonej kapusty przepis
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy na grubość od 3 do 5 mm w zależności od preferencji.
2. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy około 1 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączoną kapustę przekładamy do miski.
3. Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę jabłko.
4. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
5. Jeśli nie daliśmy rady zjeść wszystkiego, nie ma problemu, można śmiało przechować ją w lodowce do następnego dnia.
Spodobał Ci się przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiad ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Surówka z czerwonej kapusty.
Ja to nawet śmiało ją przechowuje do trzech dni, jak dotrwa. To moja ulubiona surówka.
OdpowiedzUsuń