Chipsy z dyni
Chipsy z dyni to doskonała, zdrowa przekąska na popołudnie przed komputerem lub telewizorem. O ile jednak wiele warzyw i owoców można cienko pokroić nożem, o tyle aby przygotować chipsy z dyni nie obejdzie się bez dobrej szatkownicy.
Składniki
Dynię dokładnie umyć i przekroić na kilka części. Jeśli skóra jest bardzo twarda, to najlepiej skroić ją ostrym nożem. Usunąć pestki i włókna, a następnie poszatkować na cienkie plasterki.
Plastry dyni ułożyć na sitach suszarki. Czas suszenia w przypadku mojej suszarki i plastrów o grubości 1mm wynosi około 4 godzin.
Chipsy z dyni są można też wykorzystać jako dekorację wielu potraw lub zmielić i stosować jako przyprawę.albo zagęszczacz do zup.
Składniki
- 2 średniej wielkości dynie (podczas suszenia dynia bardzo się kurczy) z dość miękką nie zdrewniałą skórką
- opcjonalnie sól i ulubione przyprawy
Dynię dokładnie umyć i przekroić na kilka części. Jeśli skóra jest bardzo twarda, to najlepiej skroić ją ostrym nożem. Usunąć pestki i włókna, a następnie poszatkować na cienkie plasterki.
Plastry dyni ułożyć na sitach suszarki. Czas suszenia w przypadku mojej suszarki i plastrów o grubości 1mm wynosi około 4 godzin.
Chipsy z dyni są można też wykorzystać jako dekorację wielu potraw lub zmielić i stosować jako przyprawę.albo zagęszczacz do zup.
Chipsy z dyni |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych