Pasta jajeczna z natką pietruszki
Ponieważ nasza Lulu ze względu na osłabienie po
chemioterapii i spadek białych krwinek jada ostatnimi czasy dużo natki
pietruszki, postanowiliśmy, że nie pozostawimy Jej osamotnionej w tym dość
nieprzyjemnym okresie czasu. To z tego właśnie powodu w najbliższym czasie
pojawi się kilka przepisów, zawierających w swoim składzie natkę.
Nie jestem co prawda w stanie zmusić się ani do jadania
samej natki, ani do picia soku z natki pietruszki, a i Wielbłąd jada ją
zazwyczaj do rosołu, ale…. od czego nasza pomysłowość :)
Dziś zaczniemy od klasyki czyli pasty jajecznej z natką
pietruszki, ale już niebawem pojawi się więcej ciekawych przepisów.
Składniki - proporcje na dwie osoby
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 spory pęczek natki pietruszki
- 1-2 łyżki dobrego masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie szczypta ostrej papryki
*** zamiast masła można użyć majonezu i gęstego jogurtu wymieszanych w proporcjach 1:1
Przygotowanie
Ugotowane na twardo, gorące jajka bardzo drobno kroimy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Następnie, kiedy pasta jajeczna będzie już nieco chłodniejsza dodajemy posiekaną natkę z pietruszki i ponownie mieszamy.
Przygotowanie
Ugotowane na twardo, gorące jajka bardzo drobno kroimy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Następnie, kiedy pasta jajeczna będzie już nieco chłodniejsza dodajemy posiekaną natkę z pietruszki i ponownie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych