Tajine z wołowiny z patelni
Tajine z wołowiny z patelni
Prosty przepis na marokański tadżin.
Tajine z wołowiny z patelni robiłam po raz pierwszy. Zazwyczaj tadżin przygotowuję w specjalnym garnku o tej samej nazwie. Jednak ze względu na to, że nasz dom jest tam gdzie nasza praca, nie zawsze mam ze sobą cały mój ulubiony sprzęt kuchenny. Nasz gliniany garnek do tajine został w domu, a my zatęskniliśmy do marokańskich smaków. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić czy uda mi się uzyskać taki sam efekt na patelni .
Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine - soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos smakują wybornie.
Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine - soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos smakują wybornie.
Tajine z wołowiny z patelni
- ok 1 kg wołowiny (może być pręga)
- 4 - 5 moreli suszonych
- 5 - 6 suszonych śliwek
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 średnie marchewki
- 3 ziemniaki
- 1papryka
- po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: kwiatu muszkatołowca (można zastąpić dużą szczyptą gałki muszkatołowej), kurkumy, zmielonych goździków, zmielonej kolendry, cynamonu i suszonych płatków róż
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli,
- jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu
- opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli
Tajine z wołowiny z patelni przepis
Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju).Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa.
Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej i gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa).
Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę.
Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita.
Och och , fajny przepis.Ostatnio chodzą za mną take właśnie smaki.Rozejrzę się w weekend w "większA na konkurs czekam niecierpliwie :)
OdpowiedzUsuńWarto wziąć udział w tym konkursie :) Mieliśmy takie garnki w Arabii i rzeczywiście trudno w nich coś przypalić :)
UsuńDanie wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :)
Usuńsmakowite danie, chetnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Nie zawiedziesz się, tajine to doskonała potrawa :)
Usuń