Tandoori masala - mieszanka przypraw
Tandoori masala i inne mieszanki przypraw przestaliśmy kupować już kilka lat temu. Przygotowujemy je sami zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i z samodzielnie ususzonych warzyw i ziół. Bez zbędnych dodatków smakowych i konserwantów. Dzięki pobliskim ogródkom działkowym udaje mi się kupować nienaszpikowane nawozami warzywa i zioła, a co za tym idzie przy minimalnym nakładzie sił i środków zapewnić nam zdrową żywność.
A ponieważ lubimy kuchnię indyjską, to dopracowaliśmy też recepturę na mieszankę tandoori masala.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje
Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów
Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw"
Nasiona kminku, kolendry, kardamonu, kozieradki, czarnego pieprzu oraz połamaną na mniejsze kawałki laskę cynamonu i goździki podprażyć kolejno na suchej patelni. Każdą z przypraw prażymy przez około 40-60 sekund - do czasu aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
Uprażone przyprawy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy pozostałe składniki i mielimy na proszek.
Po zmieleniu przechowujemy w ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiczku.
A ponieważ lubimy kuchnię indyjską, to dopracowaliśmy też recepturę na mieszankę tandoori masala.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje
Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów
- 3-6 strąków chili
- 3-4 ususzone ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 3-4 cm ususzonego korzenia imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 mała laska cynamonu
- 1 łyżka nasion kminku
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1 łyżeczka mielonych kwiatów muszkatołowca
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu (po wyłuskaniu)
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki o intensywnym kolorze (najlepiej sprawdza się kashmiri chilli) lub w ostateczności czerwony barwnik spożywczy.
Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw"
Nasiona kminku, kolendry, kardamonu, kozieradki, czarnego pieprzu oraz połamaną na mniejsze kawałki laskę cynamonu i goździki podprażyć kolejno na suchej patelni. Każdą z przypraw prażymy przez około 40-60 sekund - do czasu aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
Uprażone przyprawy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy pozostałe składniki i mielimy na proszek.
Po zmieleniu przechowujemy w ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiczku.
Tandoori masala - mieszanka przypraw |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych