Włoska zupa Gosi
Dziś przedstawiamy Wam wspaniały przepis na włoską zupę. Oto co Autorka i zarazem nasza wieloletnia Przyjaciółka napisała na temat tego przepisu.
SkładnikiDawno temu miałam ogromną przyjemność gościć w domu weneckiej przyjaciółka mojej ciotki i skosztować kuchni jej mamy.Starsza pani była najprawdziwszą włoską mamą,której celem życia było karmienie dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie nie była identyczna jaka Marii,ale moim i rodzinki zdaniem wyszła świetnie.
- 200 gram surowego wędzonego boczku
- 3 średnie marchewki
- 1 mały seler
- 1 gałązka naciowego
- 1 por
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka fasolki białej
- puszka krojonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 litry bulionu
- sól ,pieprz suszone zioła prowansalskie,majeranek,
tymianek - starty parmezan
Pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone krążki marchewki, pietruszki i seler. Dusimy pod pokrywką 15 minut i przerzucamy do garnka z bulionem. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki cebulę i pora,wgniatamy do nich czosnek. Kiedy się zeszklą przenosimy do garnka z bulionem. Po 10 minutach dodajemy już do garnka osączoną fasolkę i pomidory z zalewą. Po zagotowaniu wszystkich składników dodajemy posiekaną natkę i bazylię. Doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem.Podajemy w miskach z parmezanem na dnie.
PS. Jako rekomendacja niech świadczy fakt,że nawet Maciek które pomidorów do gęby nie bierze wcinał aż mu się uszy trzęsły :)
Włoska zupa Gosi |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych