Nobel dla papryki :)
Nigdy dotychczas nie pisałam recenzji książki kucharskiej, ale "Nobel dla papryki" nie jest zwykłą książką kucharską. To fascynująca opowieść o sztuce kulinarnej Węgier, przeplatana anegdotami i refleksami Autora. To także doskonale opracowane przepisy na przysmaki naszych "bratanków".
Po raz pierwszy z pozycją "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego zetknęliśmy się ponad.... 30 lat temu. Wydana przez nieistniejące już wydawnictwo "Warta"w serii "Kuchnie różnych narodów" książka wędrowała z nami przez świat. Korzystaliśmy z niej w Polsce i na Sri Lance, w Maroku i w Arabii Saudyjskiej.
Pörkölt wołowy przygotowany wg przepisu Tadeusza Olszańskiego smakował naszym znajomym z Pakistanu, Libanu oraz zaprzyjaźnionym Egipcjanom i Saudyjczykom. Naleśniki a la Gundel (Gundel palacsinta) robiły furorę niezależnie od kraju pochodzenia konsumenta, chociaż najczęściej dopominali się o nie Dinesh i Shehryar.
Po tych wszystkich latach wędrówek i przeprowadzek książka niemal się rozpadła, kiedy więc udało nam się znaleźć w księgarni internetowej Platon24 nowsze wydanie, tym razem w twardej okładce, decyzja była jednoznaczna - zamawiamy :)
Oprócz świetnych przepisów książka zawiera też krótki przewodnik po lokalach gastronomicznych w Budapeszcie (wraz z ich adresami), cenne informacje na temat węgierskich win, porady jak używać sproszkowanej papryki oraz kiedy dodawać świeży, a kiedy suszony czosnek, a także wiele ciekawostek i anegdot dotyczących kuchni naszych bratanków.
Czytając "Nobel dla papryki" dowiecie się m.in. dlaczego Turkom nigdy nie udało się zdobyć Egeru oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla.
Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc.
Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej.
Jó étvágyat
czyli
smacznego :)
Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Po raz pierwszy z pozycją "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego zetknęliśmy się ponad.... 30 lat temu. Wydana przez nieistniejące już wydawnictwo "Warta"w serii "Kuchnie różnych narodów" książka wędrowała z nami przez świat. Korzystaliśmy z niej w Polsce i na Sri Lance, w Maroku i w Arabii Saudyjskiej.
Pörkölt wołowy przygotowany wg przepisu Tadeusza Olszańskiego smakował naszym znajomym z Pakistanu, Libanu oraz zaprzyjaźnionym Egipcjanom i Saudyjczykom. Naleśniki a la Gundel (Gundel palacsinta) robiły furorę niezależnie od kraju pochodzenia konsumenta, chociaż najczęściej dopominali się o nie Dinesh i Shehryar.
Po tych wszystkich latach wędrówek i przeprowadzek książka niemal się rozpadła, kiedy więc udało nam się znaleźć w księgarni internetowej Platon24 nowsze wydanie, tym razem w twardej okładce, decyzja była jednoznaczna - zamawiamy :)
Oprócz świetnych przepisów książka zawiera też krótki przewodnik po lokalach gastronomicznych w Budapeszcie (wraz z ich adresami), cenne informacje na temat węgierskich win, porady jak używać sproszkowanej papryki oraz kiedy dodawać świeży, a kiedy suszony czosnek, a także wiele ciekawostek i anegdot dotyczących kuchni naszych bratanków.
Czytając "Nobel dla papryki" dowiecie się m.in. dlaczego Turkom nigdy nie udało się zdobyć Egeru oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla.
Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc.
Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej.
Jó étvágyat
czyli
smacznego :)
Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych