Piernik przekładany kremem i powidłami
Piernik przekładany kremem i powidłami należy do moich ulubionych. Powstał w oparciu o przepis na piernik z automatu do chleba, który piekłam wielokrotnie w Al-Khobar. Mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę
z piekarnikiem, więc jedynym rozwiązaniem było korzystanie z wypiekacza. Piernik tak
zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i
Pakistanie. Problemem były powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowymSama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :)
Piernik przekładany kremem i powidłami - składniki na ciasto
proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 220 g naturalnego płynnego miodu
- 150 g masła
- 3 duże jajka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu
Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu.
Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać.
Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,wystudzić i przekroić na trzy części. Zazwyczaj jedną część pozostawiam nieco grubszą niż dwie pozostałe. Ścinam, też wszystkie nierówności górnej warstwy, ale nie jest to konieczne
- 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym
- 500 ml mleka
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
Przygotować
budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego w
przepisie mleka. Budyń wystudzić, a następnie zmiksować dodając
stopniowo miękkie, ale nie roztopione masło. Po przygotowaniu - krem
budyniowy dobrze schłodzić.
Składniki polewy
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników.
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2,5 łyżki kakao
- 125 g miękkiego masła lub margaryny pokrojonej w drobną kostkę
- opcjonalnie pokruszone orzechy lub płatki migdałów
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników.
Przełożenie
- powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe
Piernik przekładany kremem i powidłami - przygotowanie piernika
Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować piernik polewą i ewentualnie ozdobić pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wzorkami z czekolady.Piernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień po przygotowaniu.
PS. - polewę najwygodniej rozsmarowywać metalową, elastyczną szpatułką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych