Jajka gotowane w herbacie
Poniższy przepis pochodzi z książki „Apetyt na Francję” autorstwa Mimi Thorisson.
Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej.
Składniki
Włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować przez 10-12 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie. Każde jajko opukać tylną częścią łyżeczki, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno. Dzięki pęknięciom herbata stworzy na jajka marmurkowy wzór i doda im smaku.
Do rondla wlać wodę, dodać wszystkie składniki i popękane jajka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia w mieszaninie herbaty. Jajka można pozostawić w herbacie na całą noc, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Książka "Apetyt na Francję" jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej.
Składniki
- 12 jajek
- 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki czarnej herbaty liściastej(użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey)
- 1 łyżka brązowego cukru
- opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej (dodałam skórkę z całej pomarańczy)
- 2 gwiazdki anyżu
Włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować przez 10-12 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie. Każde jajko opukać tylną częścią łyżeczki, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno. Dzięki pęknięciom herbata stworzy na jajka marmurkowy wzór i doda im smaku.
Do rondla wlać wodę, dodać wszystkie składniki i popękane jajka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia w mieszaninie herbaty. Jajka można pozostawić w herbacie na całą noc, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Książka "Apetyt na Francję" jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Jak smakują takie jajka? CZy przez tak długie gotowanie nie tracą wartości odżywczych? Wygląd jest bardzo ciekawy ale smaku nie umiem sobie wyobrazić.
OdpowiedzUsuńMam dokładnie te same pytania :)
UsuńAromat herbaty i sosu sojowego jest bardzo subtelny i delikatny, mimo iż zostawiliśmy jajka w naparze na całą noc.
UsuńCzęść zjedliśmy do kanapek z wędliną, część z majonezem, a część z wasabi. We wszystkich połączeniach sprawdziły się bardzo dobrze
Żeby wokół żółtek nie tworzyła się ciemna obwódka po pierwszym gotowaniu należy jajka bardzo mocno schłodzić (np. w zimnej wodzie z dodatkiem lodu). Nie sądzę, aby straciły wartości odżywcze, w naparze gotujesz te jajka na minimalnym ogniu.
trzy godziny ? czy to nie pomyłka...
OdpowiedzUsuńNie, to nie jest pomyłka, tyle czasu potrzebują jajka aby nabrać aromatu
UsuńMożna gotować krócej ale je zostawić w zalewie na dłużej.
OdpowiedzUsuń