Piernikowe ciasteczka
Piernikowe ciasteczka
- najlepsze na Święta
Piernikowe ciasteczka są pyszne, aromatyczne i cudownie smakują nie tylko w święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój. To idealne ciasteczka dla dużych i małych łasuchów.
Proste do przygotowania, można je zrobić razem z dziećmi.
Piernikowe ciasteczka - składniki
ilość na około 25-30 ciastek- 400 g mąki pszennej
- 70 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki miodu
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 3-4 łyżki stołowe mleka
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy piernikowej z tego przepisu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
- opcjonalnie 1 łyżka zmielonych na proszek orzechów lub migdałów
Piernikowe ciasteczka - przepis
Miód roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Do gorącego miodu dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao, przyprawę piernikową, pokrojone na małe kawałki masło, rozmącone jajko, a na końcu dolewać stopniowo po łyżce mleka. Zagnieść gęste, dość twarde ciasto (jeśli będzie zbyt miękkie, to dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde - mleka) zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach około 2 cm od siebie i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub oprószyć cukrem pudrem. Można je przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnym pojemniku.Piernikowe ciasteczka
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych