Makowczyki - mini strucle z makiem
Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem.
Składniki
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 180 ml letniego mleka
- 90 g roztopionego przestudzonego masła
- 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego
- szczypta soli
- 600 g masy makowej z tego przepisu
- lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek
Do posmarowania i ozdobienia
- 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka
- 1 białko
- 3-4 łyżki grubego cukru do wypieków
Przygotowanie ciasta
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis.
Jeżeli używamy suchych drożdży, a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką., Ja wyrabiałam mikserem i wyszło idealne.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis.
Jeżeli używamy suchych drożdży, a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką., Ja wyrabiałam mikserem i wyszło idealne.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 3 równe
części. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt o długości około 30 x 15 cm i posmarować rozmąconym białkiem.
Wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć masę makową pozostawiając na przeciwległym brzegu około 1,5cm wolnej przestrzeni. i zwinąć ciasto jak roladę. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. W ten sposób powstaną nam 3 dość długie i cienkie ruloniki.
Ruloniki ułożyć łączeniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze pozostawiając między nimi 3-4 cm wolnego miejsca. Każdy rulonik pokroić na mniejsze 2-3 cm kawałki, posmarować wierzch żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem do wypieków i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut
makowczyki na pożegnanie zimy :) |
u nas za oknem wiosna więc takie makowczyki były by dzisiaj idealne, fajny pomysł
OdpowiedzUsuń