Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce
Nie mogłam sobie odmówić wypróbowania nowego przepisu na przepyszny bezglutenowy chleb z ziaren z książki "Smakowita Ella", ale też nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła do niego pewnych modyfikacji :)
Podobnie jak Autorka lubię kulinarne eksperymenty, więc "Smakowita Ella" jest dla mnie nieustającym źródłem inspiracji. W kolejce na wypróbowanie czekają już następne opublikowane w Jej książce przepisy - m.in. na gryczaną foccacię, bananowe gofry i wiele, wiele innych....
A dziś podaję Wam przepis na superchleb Elli.Kursywą zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam - ciekawa jestem który wariant będzie smakował Wam bardziej - Elli czy mój ? :)
Podobnie jak Autorka lubię kulinarne eksperymenty, więc "Smakowita Ella" jest dla mnie nieustającym źródłem inspiracji. W kolejce na wypróbowanie czekają już następne opublikowane w Jej książce przepisy - m.in. na gryczaną foccacię, bananowe gofry i wiele, wiele innych....
A dziś podaję Wam przepis na superchleb Elli.Kursywą zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam - ciekawa jestem który wariant będzie smakował Wam bardziej - Elli czy mój ? :)
Oryginalny
przepis opublikowany w
|
Przepis
po moich modyfikacjach
|
|
|
Przygotowanie - kursywą zaznaczyłam, mój sposób przygotowania superchleba
Umieść migdały i 200 g pestek dyni (niecałą szklankę) w malakserze i
zmiksuj je na mąkę. [Zmieliłam 3/4 (czyli 150 g) migdałów i połowę (czyli 130 g) pestek dyni w młynku do kawy i przypraw, pozostałe migdały, pestki dyni oraz kaszę gryczaną mieliłam w malakserze przez około 30-40 sekund, tak aby ziarna nie były już w całości, ale aby nie powstała jeszcze mąka]
Wsyp mąkę do dużej miski wraz z innymi suchymi składnikami i wymieszaj.
Dodaj 600 ml (około 2 i 1/2 szklanki) zimnej wody i dobrze wymieszaj,
tak by uzyskać jednolitą masę.
Odstaw miskę na mniej więcej godzinę. Po tym czasie mieszanka powinna wchłonąć wodę, a składniki dokładnie
się ze sobą połączyć. [u mnie woda wchłonęła się dopiero po dwóch godzinach]
Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub do 180°C w trybie z termoobiegiem).
Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt wysokiego bochenka, bo chleb się nie dopiecze
– powinien mieć
zaledwie 5–7 cm wysokości.[dno i boki wysmarowanej smalcem foremki i górę chleba posypałam obficie ziarnami]
Piecz chleb około 45 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy, a na wetkniętym w środek czystym nożu nie
będzie surowego ciasta.
Dobra rada
Nie ma dobrego zastępnika dla proszku z nasion babki płesznik, który skleja masę na superchleb. Proszek ten
możesz znaleźć w Internecie lub w
sklepach ze zdrową żywnością.
Moja uwaga
W książce Autorka poleca sprzęt kuchenny firm Magimix i Vitamix. Obejrzałam sobie w Internecie ich produkty, sprawdziłam ceny i doszłam do wniosku, że nie widzę najmniejszego powodu do wydawania kilku tysięcy dolarów (to nie pomyłka - ceny Vitamix są podane w USD).
Do zmielenia migdałów i ziaren na mąkę w zupełności wystarczył mój młynek do kawy i przypraw za około 60 pln, a cena 700-watowego miksera wraz z blenderem z którego korzystam nie przekracza 350 pln.
Moja uwaga
W książce Autorka poleca sprzęt kuchenny firm Magimix i Vitamix. Obejrzałam sobie w Internecie ich produkty, sprawdziłam ceny i doszłam do wniosku, że nie widzę najmniejszego powodu do wydawania kilku tysięcy dolarów (to nie pomyłka - ceny Vitamix są podane w USD).
Do zmielenia migdałów i ziaren na mąkę w zupełności wystarczył mój młynek do kawy i przypraw za około 60 pln, a cena 700-watowego miksera wraz z blenderem z którego korzystam nie przekracza 350 pln.
Wspaniały ten chleb!
OdpowiedzUsuń