Pasta z pieczonych buraków i fasoli
Pasta pieczonych z buraków i fasoli
- jesienna pasta do kanapek
Pasta pieczonych z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw
A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków i fasoli możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z buraków pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana.
Pasta pieczonych z buraków i fasoli - składniki
- 100-150 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą)
- 5 średnich buraków
- 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą)
- 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego
- kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy)
- sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku
- opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki marchewkę
- opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub domową mieszanką tandoori masala
Pasta pieczonych z buraków i fasoli - przepis
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości (zajmie to około godziny czasem nieco dłużej) i pozostawić w wodzie do wystudzenia. Buraki bardzo dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba).Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee)
Cebule posiekać w rozdrabniaczu, dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki buraki, ugotowaną fasolę, czosnek, olej, przyprawy i ewentualnie ulubione dodatki (jabłko, chrzan, zioła itd).
Rozdrabniać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pasta zazwyczaj jest dość gęsta i wymaga dodania kilku łyżek wody pozostałej z gotowania fasoli.
Przechowywać w lodówce.
Uwaga: Można też użyć fasoli z puszki, ale zmienia to nieco smak
Buraki można też ugotować w tradycyjnym garnku lub szybkowarze.
Pasta z pieczonych buraków i fasoli
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych