TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Pikantna zupa krem z pieczonych buraków

Zupa z czerwonych buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca.
Do dekoracji zazwyczaj używa się listków kolendry lub mięty.

Składniki
  • 750 g buraków podobnej wielkości
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula 
  • 1 liść laurowy
  • 1 lub 2 małe czerwone chili pozbawione pestek
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu (tutaj przepis)
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki nasion kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków kolendry lub innych ulubionych ziół do dekoracji
  • opcjonalnie po pół łyżeczki nasion kolendry i gorczycy lub mieszanki tandoori masala (tutaj przepis)
Przygotowanie
Bu­raki bardzo dokładnie umyć, zawi­nąć w folię alu­mi­nio­wą i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba).***
Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i starty na tarce imbir, posiekany czosnek, liść laurowy i kumin (ewentualnie także nasiona kolendry i gorczycy) i smażyć na niewielkim ogniu przez około minutę.
Dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki buraki i smażyć cały czas mieszając przez około 7-8 minut. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną czerwoną cebulę i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie zalać bulionem, dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut. 
Wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować na gęsty krem.
Udekorować gęstym jogurtem lub labnehem i kilkoma listkami ulubionych ziół.

Komentarze

  1. Pyszności! Nigdy nie jadłam zupy z pieczonych buraków...w sumie nigdy nie jadłam nawet pieczonych buraków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz podobną zupę jadłam na Sri Lance. Sabeetha dodawała do tego całą masę przypraw łącznie z cynamonem i goździkami. Później dość podobną zupę, ale z pomidorami i marchewką zrobiła Panchami moja sąsiadka z Al-Khobar i na jej zupę podam niedługo przepis.

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy krem! Na pewno zrobię też z buraków

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna ta zupa, pomysł doprawienia kuminem naprawdę ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do wielu potraw dodaję tandoori masala - bardzo mi odpowiada smak tej mieszanki

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych