Pikantna zupa krem z pieczonych buraków
Do dekoracji zazwyczaj używa się listków kolendry lub mięty.
Składniki
- 750 g buraków podobnej wielkości
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1 liść laurowy
- 1 lub 2 małe czerwone chili pozbawione pestek
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu (tutaj przepis)
- 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- pół łyżeczki nasion kuminu
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków kolendry lub innych ulubionych ziół do dekoracji
- opcjonalnie po pół łyżeczki nasion kolendry i gorczycy lub mieszanki tandoori masala (tutaj przepis)
Buraki bardzo dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w
nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut (można to zrobić
przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba).***
Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i starty na tarce imbir, posiekany czosnek, liść laurowy i kumin (ewentualnie także nasiona kolendry i gorczycy) i smażyć na niewielkim ogniu przez około minutę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i starty na tarce imbir, posiekany czosnek, liść laurowy i kumin (ewentualnie także nasiona kolendry i gorczycy) i smażyć na niewielkim ogniu przez około minutę.
Dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki buraki i smażyć cały czas mieszając przez około 7-8 minut. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną czerwoną cebulę i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie zalać bulionem, dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut.
Wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować na gęsty krem.
Udekorować gęstym jogurtem lub labnehem i kilkoma listkami ulubionych ziół.
Pyszności! Nigdy nie jadłam zupy z pieczonych buraków...w sumie nigdy nie jadłam nawet pieczonych buraków :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz podobną zupę jadłam na Sri Lance. Sabeetha dodawała do tego całą masę przypraw łącznie z cynamonem i goździkami. Później dość podobną zupę, ale z pomidorami i marchewką zrobiła Panchami moja sąsiadka z Al-Khobar i na jej zupę podam niedługo przepis.
UsuńUwielbiam zupy krem! Na pewno zrobię też z buraków
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńświetna ta zupa, pomysł doprawienia kuminem naprawdę ciekawy!
OdpowiedzUsuńJa do wielu potraw dodaję tandoori masala - bardzo mi odpowiada smak tej mieszanki
Usuń