Sos z awokado do jajek, mięs i kanapek
Sos z awokado może stanowić ciekawe uzupełnienie wielkanocnego stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty.
Składniki
Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Składniki
- 1 duże, bardzo dojrzałe awokado
- 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny
- 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty)
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżka majonezu.
- opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chili
Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podoba mi się ten sos, zwłaszcza wyobrażam do sobie z jajkiem gotowanym na twardo.
OdpowiedzUsuńJeśli ma być do jajek to dodaj chili
Usuń